Uittredend voedingsprofessor Katan positief over Ozempic: 'Echt een verlossing'
- Nieuws
- Uittredend voedingsprofessor Katan positief over Ozempic: 'Echt een verlossing'
Hij schreef in 16 jaar maar liefst 140 columns voor NRC vol frustratie, feiten en goedbedoelde adviezen. Maar Martijn Katan (79), emeritus hoogleraar en voedingsdeskundige, stopt er nu écht mee. In Villa VdB blikken we terug op zijn columns, en bespreken we zijn zorgen en enthousiasme over eieren, kernenergie, voedingshypes én het klimaat.
Video niet beschikbaar
Vaste stem
In meer dan zestien jaar tijd groeide Katan uit tot een vaste stem in het publieke debat. Niet alleen over voeding, ook over klimaat, kernenergie en maatschappelijke kwesties als antisemitisme. Toch voelde hij zich altijd in de eerste plaats een docent. "Ik probeerde mensen te beschermen tegen iedereen die ze iets probeert te verkopen - ideeën of spullen. Ik voel me soms een dominee, een herder, of gewoon een docent."
Soms raakte hij moedeloos. Maar kleine veranderingen gaven hoop. "Alcoholvrij bier was ooit ondenkbaar op een feestje. Nu is het normaal. Ik weet dat ik maar een stemmetje ben, maar ik heb er mijn druppeltje in gedaan."
Obesitas-epidemie
Katan was er vroeg bij met pleidooien voor kernenergie en waarschuwingen tegen afslankpillen. Die eerste wordt inmiddels breder omarmd, de tweede lijkt met nieuwe medicijnen zoals Ozempic terrein te verliezen aan bewezen methoden. Toch ziet hij ook zorgelijke ontwikkelingen: voedingsclaims die nog altijd te makkelijk worden gemaakt, honing die meer op suikerwater lijkt, en een obesitas-epidemie die diep ingrijpt in het leven van mensen. "Als je zwaar bent, word je vaak niet als volwaardig gezien. Geen partner, geen seks, geen baan die je graag wilde. Als je dat met zo'n middel kan helpen oplossen, dan ben ik daar wel voor. Daar creëer je veel geluk mee", aldus Katan.
In zijn laatste column haalde Katan nog één keer uit. Tegen de hypocrisie van biomassa, de onhaalbaarheid van CO₂-opslag en het ontbreken van een suikertaks. Frustrerend? "Ja, maar we leven nu eenmaal niet in Noord-Korea, en dat wil ik ook helemaal niet. In een democratie moet je draagvlak hebben. Dat duurt soms even."
'Het enige dat helpt tegen klimaatverandering'
Daarnaast geeft hij op de radio ook nog één laatste waarschuwing rondom klimaatverandering: "Laat je niet wijsmaken dat al die klimaatmaatregelen iets gaan helpen. Het is allemaal misleiding, het is allemaal geld verdienen. Het enige wat helpt is gewoon minder rijden, minder vliegen, minder vlees eten en minder spullen kopen. Dat is heel moeilijk en zwaar, maar vroeg of laat zullen we daar toch aan moeten."
Villa VdB
Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.