Buitenland
KRO-NCRV

De Republikeinse conventie is een Trump-feestje met de Trump-familie en Trump-aanhang

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Republikeinse conventie is een Trump-feestje met de Trump-familie en Trump-aanhang

"U zult niet veilig zijn in Bidens Amerika." Op de Republikeinse partijconventie deze week gaat het vooral over hoe de Verenigde Staten eruit zouden zien als Democraat Joe Biden president wordt. Sprekers voorspellen anarchie en wetteloosheid. Maar pas op met het afdoen als gekkigheid, vertelt Amerika-deskundige Frans Verhagen in Spraakmakers. "Er is brede steun voor de Republikeinen, of eigenlijk, brede steun voor de Trump-partij."

Video niet beschikbaar

De belangrijkste fase in de strijd om het Amerikaanse presidentschap is deze week echt losgebarsten bij de Democratische en Republikeinse conventies. De Republikeinse conventie waar president Donald Trump deze donderdag officieel zijn kandidatuur zal aanvaarden is volgens Verhagen een Trump-feestje, met de Trump-familie, de Trump-aanhang en de laatste restanten van de Trump-medewerkers.

Trump heeft de partij volledig naar zich toegetrokken, en de Republikeinen hebben het laten gebeuren, stelt Verhagen. "Ze hebben zich volledig aan hem opgehangen. Geen enkele senator, op Mitt Romney na, durft kritiek te hebben. Maar de partij is intern wel degelijk sterk verdeeld. En als Trump niet dik verliest, wordt het écht een Trump-partij." Verhagen voorspelt dat er dan een andere partij zal komen als afsplitsing van de Republikeinen.

Presidentschap als middel

Trump speecht als afsluiting van de partijconventie vanuit het Witte Huis. Iets wat eigenlijk not done is, zegt Verhagen. "Het is een van de dingen die Trump doet met het presidentschap. Met de voeten treden op allemaal zaken die eerder niet geaccepteerd werden."

Die zaken en gebruiken waren juist zo bedoeld om het presidentschap uit de partijpolitieke sfeer te halen, legt Verhagen uit. "Hierdoor is hij niet meer de president van alle Amerikanen, maar puur de president van zijn Republikeinse partij. Natuurlijk hebben alle presidenten per definitie een partij-achtergrond, maar je kunt het ook super politiseren."

'Hoe meer chaos'

Volgens ongeschreven regels van de Amerikaanse politiek was het gebruikelijk om tijdens de conventie van de andere partij je mond te houden. Daar trekt Trump, die ook tegen de gebruiken in op de eerste dag van de Republikeinse conventie al aan het woord kwam, zich niks van aan. De Democraten deden dat vervolgens ook niet waardoor het volgens Verhagen alleen maar rommeliger en chaotischer werd de afgelopen week. "En daar is Trump zeer bij gebaat. Hoe meer chaos, hoe beter hij gedijt."

Opnieuw werd ook nadruk gelegd op de onhandigheden en fouten van Democratisch kandidaat Joe Biden. "Biden staat erom bekend dat hij behoorlijk vaak blunders maakt en domme dingen zegt. Het is een slimme tactiek om zijn hoge leeftijd van 77 jaar te benadrukken. Dat is ook gewoon oud. Amerikaanse politiek is een bejaardenspelletje geworden."

Democratische conventie

Ook de Democraten richten zich veel op de eigen achterban, maar op hun conventie wordt ook geprobeerd het midden aan te spreken, vertelt Verhagen. "Het bevestigt het beeld dat Biden wil uitstralen en engageert groepen."

De benoeming van Kamala Harris als running mate van Biden is volgens Verhagen geen game changer, maar wel belangrijke ontwikkeling. "Het motiveert zwarte kiezers, vrouwen en progressieven." Verhagen verwacht dat gezien de leeftijd van Biden, de kans groot is dat zij de volgende leider van de Democratische partij wordt, en daarmee ook de president na de komende termijn.

Amerika-deskundige Frans Verhagen over recente Democratische en Republikeinse Conventie

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie