Buitenland
VPRO

'Als je een schrijver martelt dan bloedt hij inkt'

foto: Edwin Koopmanfoto: Edwin Koopman
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Als je een schrijver martelt dan bloedt hij inkt'

Toen de Oegandese publicist en satiricus Kakwenza Rukirabashaija de president een dictator noemde werd hij opgepakt en gemarteld. Na vrijlating schreef hij daarover een boek. En weer werd hij opgepakt en mishandeld. Toen hij vorige maand op borgtocht vrij kwam, vluchtte hij het land uit. Bureau Buitenland sprak met hem.

Bericht uit Oegandese martelkamers

Kakwenza is in Oeganda én daarbuiten een bekende artiest. Zijn boek De hebberige Barbaar was een bijtende satire over president Yoweri Museveni en zijn zoon. Nadat hij daarvoor gemarteld werd schreef hij zijn tweede boek: Bananenrepubliek, waar schrijven verraderlijk is.

foto: Edwin Koopman

Schrijvers moeten literatuur gebruiken om de realiteit een spiegel voor te houden, vertelt Kakwenza. ''Als je een schrijver martelt, dan bloedt hij inkt. Ze hadden kunnen weten dat als je een schrijver martelt, hij revanche neemt. Ik gebruik fictie om de Ugandese realiteit te beschrijven. Mensen met macht nemen daar aanstoot aan en daarom pakten ze me op.''

Nederlandse steun aan regime

De schrijver is ook kritisch op de Nederlandse regering. ''De Nederlandse regering ondersteunt de rechtelijke macht in Oeganda. Er wordt veel geld gegeven om mensenrechten te behoeden, maar dat wordt verder niet gecontroleerd. Op de dag dat ik de rechtbank verscheen, zat de Nederlandse minister van handel onze ministers te prijzen over de opvang van vluchtelingen.''

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie