Buitenland

5 vragen over de nieuwe NASA vacature: 'Een jaar lang in een afgesloten ruimte met 3 anderen'

AVROTROS
foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 5 vragen over de nieuwe NASA vacature: 'Een jaar lang in een afgesloten ruimte met 3 anderen'

Een jaar geen daglicht zien en opgesloten zitten met 3 anderen, het komt kijken bij de nieuwste vacature van NASA. De organisatie is op zoek naar vier deelnemers die mee willen doen aan een Mars-simulatie in een 3D-geprinte omgeving in het Johnson Space Center in Houston. Wat komt er allemaal bij deze missie kijken? Sterrenkundige aan de Universiteit van Amsterdam Annelotte Derkink geeft antwoord bij Blok&Toine.

1. Wat houdt de vacature precies in?

De vier mensen gaan een jaar lang in een omgeving van 160 vierkante meter verblijven alsof het Mars is, beschrijft Derkink. "Dit is een van de drie proeven die NASA gaat doen om gegevens te verzamelen over maaltijden, lichamelijke en geestelijke gezondheid en algemeen welzijn van de deelnemers. Deze informatie is nodig voor astronauten die uiteindelijk naar Mars afreizen. De mensen zullen daar dan ook echt leven zoals ze op Mars ook gaan doen. Ze gaan gesimuleerde ruimtewandelingen maken, gewassen verbouwen en samenwerken met robots."

2. Wat zijn de omstandigheden op Mars? Wat maakt het zo lastig om daar proeven te doen?

"Mars is een heel interessante planeet die heel erg verschilt met de aarde. De aarde heeft een fijne atmosfeer die wordt beschermd met een magneetveld dat de hoge energiedeeltjes van de zon tegenhoudt, dit is op Mars niet het geval. Dat maken de omstandigheden op de planeet extreem."

3. Hoe kan NASA deze omgeving op aarde in een 3D-simulatie nabootsten?

NASA gaat hierbij gebruik maken van 3D-printers om alles zo realistisch na te maken, zegt Derkink. “In de zogenaamde ‘Mars Dune Alpha’ kunnen alle verschillende simulaties worden gedaan. Tegelijkertijd wordt er rekening gehouden met het ontwerp van de module. Bij het design is nagedacht over verschillende hoogtes van de plafonds waardoor het minder monotoon is om een jaar lang te leven."

4. Welke eisen zijn gesteld aan de sollicitanten die de uitdaging aan willen gaan?

De eisen komen overeen met de vereisten voor een astronaut, vertelt Derkink. "Naast Amerikaans staatsburger moeten de mensen tussen de 30 en 55 jaar oud zijn. Daarnaast moeten de mensen vliegervaring hebben en BETA-vakken gevolgd hebben.”

5. Wat moet er nu nog meer gebeuren om een reis naar Mars mogelijk te maken?

De financiële middelen worden de grootste uitdaging stelt Derkink. "Een groot deel van de technologieën die nodig zijn voor de reis zijn nu nog niet beschikbaar. Omdat het temperatuurverschil op Mars 160 graden kan zijn, moet alles aangepast worden voor deze extreme omstandigheden, daar gaat veel geld inzitten."

5 vragen over de nieuwe NASA vacature: ‘Een jaar lang in een afgesloten ruimte met 3 anderen’

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie