Binnenland
NOS

Ruimteprimeur: China landt ruimtevaartuig op 'dark side of the moon'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Ruimteprimeur: China landt ruimtevaartuig op 'dark side of the moon'

China is erin geslaagd een ruimtevaartuig te laten landen op de achterkant van de maan, meldt de staatstelevisie. Het is een primeur in de geschiedenis. De maanlander, Chang'e 4 (naar een Chinese maangodin), gaat als alles goed gaat drie maanden onderzoek doen.

China landt als eerste ruimtevaartuig op de donkere kant van de maan

Chang'e 4 werd al op 7 december gelanceerd en was binnen een paar dagen in de buurt van de maan. De landing is nu pas ingezet omdat er nu zonlicht op de landingsplek valt. Dat heeft de lander nodig om energie op te wekken. De achterkant van de maan is betrekkelijk onbekend terrein en veel minder vlak dan de voorkant. Chang'e 4 moet onder meer een antwoord gaan vinden op de vraag waarom dat zo is.

Eerste foto's

Volgens correspondent Eefje Rammeloo was de ochtend van landing zenuwslopend. "Tot twee keer toe waren er Chinese staatsmedia die schreven dat de Chang'e 4 was geland, maar die trokken dat bericht gelijk weer in." Inmiddels zijn zelfs de eerste foto's binnengekomen. "Daarop is een zachte lucht te zien met daaronder een woestijnlandschap met een krater erin. Heel veel bijzonders voor mij is het niet, maar dat zal voor wetenschappers heel anders zijn."

Met het ruimtevoertuig is geen directe communicatie mogelijk. Een in mei gelanceerde verbindingssatelliet moet uitkomst bieden en zal fungeren als een soort doorgeefluik. De satelliet heeft ook een Nederlands tintje: een radioantenne waarmee de 'nagalm' van de oerknal te detecteren is.

Ster advertentie
Ster advertentie