Buitenland
NOS

'Het is zeker een beslissende dag voor Kiev'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het is zeker een beslissende dag voor Kiev'

De slag om Kiev lijkt begonnen. President Zelensky kondigde gisteren een algehele mobilisatie van de bevolking aan, dat betekent dat alle mannen tussen 18 en 55 jaar opgeroepen kunnen worden om te vechten. De grote vraag van vandaag blijft: Hoe gaat het eruit zien?

"Kiev wordt letterlijk van alle kanten onder vuur genomen. Volgens Zelensky worden zelfs civiele doelen aangevallen. Er is sprake van infiltratie van Russische soldaten", vertelt hoofddocent internationale betrekkingen Laurien Crump in het NOS Radio 1 Journaal. Er komen veel berichten binnen over de hoofdstad van Oekraïne. "Het gaat ontzettend snel. Het is zeker een beslissende dag."

Zelensky

Tijdens een toespraak vertelt de Oekraïense president Zelensky dat hij doelwit nummer één is van de Russische overheid. Crump geeft de president gelijk, al staat Kiev ook hoog op het lijstje. "Rusland wil duidelijk dat regiem omver werpen en het hele land inlijven of Russische gezind te krijgen. Het gaat duidelijk om een regeringsverandering en dan ook Zelensky", legt ze uit.

Inname

Het innemen van de hoofdstad wordt niet makkelijk, maar op dit moment heeft Rusland het verassingselement mee. "De Oekraïners hadden een paar uur om zich voor te bereiden op oorlog." Daarnaast heeft Rusland ook grote hoeveelheden aan troepen. "Ze kunnen als maar escaleren."

Crump benadrukt dat de stad van alle kanten wordt aangevallen. "Tsjernobyl is ingenomen, vliegvelden zijn overgenomen. Er zijn raket aanvallen, mortierinslagen en daarnaast zijn er allerlei informatiestromen platgelegd. Daardoor is de verwarring compleet."

Kiev

Poetin vertelde in een eerdere toespraak dat militaire instellingen het doel zouden zijn. Crump denkt echter dat ook de burgers van Kiev slachtoffer zullen worden van de oorlog. "Het zal heel bloederig worden. Er zijn al berichten dat er dertien grenswachten zijn omgekomen. Ze zaten op een heel klein strategisch onbelangrijk eilandje, die wilde ze niet opgeven. De Russen maaien iedereen in verzet neer." Ze vertelt ook dat Oekraïners erg strijdlustig zijn. "Daar zal niet met genade mee worden omgegaan"

Slag om Kiev Laurien Crump

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie