Buitenland
NOS

Passages uit het Trump-verslag: 'Giuliani zal u bellen' en 'Merkel doet niets'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Passages uit het Trump-verslag: 'Giuliani zal u bellen' en 'Merkel doet niets'

Het is het gesprek van de dag in politiek Washington: het verslag van een telefoongesprek tussen president Trump en de Oekraïense president Zelensky. In het gesprek vraagt Trump zijn ambtsgenoot om een onderzoek te starten naar de Democratische presidentskandidaat Joe Biden. Maar of daarbij sprake was van druk? Volgens Trump niet, vertelt correspondent Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal.

Correspondent Marieke de Vries over het transcript en de reactie van Trump

Het vrijgegeven document is hier te lezen (.pdf). De meeste aandacht ging na de publicatie uit naar wat er over Biden is gezegd, maar hij is niet de enige die in het half uur durende gesprek is besproken. Ook Angela Merkel en speciaal aanklager Robert Mueller worden genoemd. Hieronder een aantal opvallende passages, te beginnen met Trumps rivaal Biden.

Over Biden en zijn zoon Hunter zegt Trump:

"Er wordt veel gepraat over Bidens zoon, dat Biden de vervolging heeft gestopt. Er zijn veel mensen die daarin geïnteresseerd zijn, dus alles wat je kunt regelen met de openbaar aanklager, zou fantastisch zijn."

Hij vervolgt: "Biden bleef er maar over opscheppen, dat hij de vervolging (van het gasbedrijf van Bidens zoon, red.) heeft tegengehouden. Dus als je ernaar zou kunnen kijken. Het lijkt me verschrikkelijk."

Burisma Holdings

De passage slaat op feit dat Biden in 2015, in de rol van vicepresident, de Oekraïense regering heeft aangespoord om de openbaar aanklager te ontslaan. Deze Viktor Shokin zou te weinig doen om corruptie in het land te bestraffen.

Op dat moment was het departement van de openbaar aanklager in Oekraïne voornemens om het energiebedrijf Burisma Holdings te onderzoeken. Hunter Biden zat in het bestuur van dat bedrijf.

Aanhangers van Trump zijn van mening dat Biden met het ontslag van Shokin een corruptieonderzoek naar het bedrijf en het bestuur in de kiem smoorde. Maar de opvolger van Shokin gaf afgelopen mei aan dat er geen bewijs is dat vader of zoon Biden iets verkeerd hebben gedaan.

Trump zegt vervolgens dat hij wil dat zijn persoonlijke advocaat Rudy Giuliani en de Amerikaanse minister van Justitie William Barr met Zelensky bellen over Biden.

"Meneer Giuliani is een alom gerespecteerde man. Hij was de burgemeester van New York, een heel goede burgemeester, en ik zou het fijn vinden als hij jou belt. Ik zal vragen of hij jou belt samen met de minister van Justitie. Rudy weet heel goed wat er aan de hand is en hij is erg capabel. Als je met hem zou kunnen praten zou dat fantastisch zijn."

Giuliani zei eerder tegen The New York Times dat hij wil dat de regering van Oekraïne een onderzoek begint tegen de Bidens. De informatie uit dat onderzoek "zou heel bruikbaar zijn voor mijn cliënt en misschien ook voor de regering", aldus de advocaat.

Trump bevestigt daarna dat Zelensky gebeld zal worden.

"Meneer Giuliani zal u bellen en ik zal zorgen dat ook minister Barr van Justitie belt, en we zullen dit tot op de bodem uitzoeken. Ik weet zeker dat je erachter komt. Ik heb gehoord dat de openbaar aanklager erg slecht behandeld is en dat het een eerlijke openbaar aanklager was, dus ik wens je veel succes met alles."

Robert Mueller en Angela Merkel

Trump en de Oekraïense president spraken niet alleen over Biden. Zo ziet Trump graag dat minister Barr ook met Zelensky belt over een ander onderzoek, namelijk dat van speciaal aanklager Robert Mueller naar Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Uit dat onderzoek is gebleken dat Russische officieren de e-mailserver van de Democratische partij hebben gehackt. Giuliani heeft echter vermoedens uitgesproken dat Oekraïne iets met de hack te maken had.

Trump lijkt iets te zien in de theorie van zijn advocaat en zegt:

"Ik zou het fijn vinden als de minister jou of jouw mensen belt en jullie dit tot op de bodem uitzoeken. Zoals je gisteren gezien hebt is die hele nonsens geëindigd met een heel slecht optreden van een man genaamd Robert Meuller, een incompetent optreden, maar men zegt dat het grotendeels begonnen is in Oekraïne. Wat je ook kunt doen, het is heel belangrijk dat je het doet als het kan."

De twee presidenten hebben het ook over de relatie met de Europese Unie en de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Trump zegt:

"Wij doen een hoop voor Oekraïne. We stoppen er veel tijd en moeite in. Veel meer dan de Europese landen doen, zij zouden jullie meer moet helpen dan ze doen. "

"Duitsland doet bijna niets voor jullie", vervolgt hij. "Zij praten alleen maar, ik vind echt dat je ze daarnaar moet vragen. Toen ik met Angela Merkel sprak had ze het wel over Oekraïne, maar ze doet niets. Veel Europese landen zijn precies hetzelfde dus ik denk dat dit iets is waar je naar moet kijken - maar de Verenigde Staten zijn heel goed geweest voor Oekraïne. Ik zou niet zeggen dat het wederkerig is, want er gebeuren een hoop dingen die niet goed zijn, maar de VS zijn ontzettend goed geweest voor Oekraïne."

Ster advertentie
Ster advertentie