Buitenland
NOS

Studenten en politie nog steeds tegenover elkaar bij universiteit Hongkong

foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Studenten en politie nog steeds tegenover elkaar bij universiteit Hongkong

Op een bezette universiteit in Hongkong verkeren betogers en politie na twee dagen nog altijd in een patstelling. Een nieuwe politiebestorming van de campus mislukte vanmorgen, maar een uitbraak door demonstranten ook. De politie voert nu de druk op.

Presentator Jurgen van den Berg praat er vandaag in het NOS Radio 1 Journaal over met correspondent Sjoerd den Daas.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Het lijkt erop dat de politie er alles aan doet om een Tiananmen-situatie te voorkomen", zegt correspondent Sjoerd den Daas met een verwijzing naar de bloedig neergeslagen protesten van 1989. "Er wordt veel met traangas geschoten, maar men stuurt erop aan dat de demonstranten vrijwillig de campus verlaten."

Gespannen sfeer

Vanmorgen vroeg probeerde de politie nog de campus binnen te komen, maar daarop reageerden betogers met brandbommen. Toen enkele uren later de bezetters massaal van de campus probeerden weg te komen, bleek die hermetisch afgesloten door pantservoertuigen en werden ze bestookt met traangas en rubberkogels.

Het lijkt erop dat de politie het cordon langzaam gaat inkrimpen: er zijn barricades op de campus verwijderd en betogers die proberen weg te komen worden vervolgens opgepakt. "Exacte aantallen zijn niet bekend, maar het lijkt om enkele tientallen te gaan", zegt Den Daas. "Tot ver buiten de universiteit is de sfeer gespannen."

Strategische plek

De universiteit ligt in het hart van de stad en de naastgelegen weg biedt toegang tot de haven van Hongkong. Het is daarom een belangrijke strategische plek voor de demonstranten. Afgelopen weekend blokkeerden betogers die weg. Ook op andere plaatsen in de stad is het onrustig.

Zaterdag schoot het Chinese leger de politie in Hongkong te hulp, door barricades weg te halen. Het was de eerste keer dat Chinese militairen zich lieten gelden sinds er wordt gedemonstreerd in Hongkong.

Maskerverbod

In een overwinning voor de demonstranten heeft het Hooggerechtshof in Hongkong een streep gezet door een maskerverbod dat de overheid had ingesteld. Volgens de rechters maakt het verbod nodeloos veel inbreuk op de persoonlijke rechten van Hongkongers.

Het verbod werd in oktober ingesteld, om het makkelijker te maken betogers te identificeren. Om herkenning te voorkomen droegen veel demonstranten gezichtsbedekking, zoals gasmaskers of 'anonymous-maskers'.

Den Daas noemt dit opnieuw een nederlaag voor Carrie Lam, de hoogste bestuurder van het eiland. "Van handhaving was eigenlijk geen sprake, maar het was een impopulaire maatregel, symbool voor het falend leiderschap van Lam. Dat de rechter dit nu afkeurt, is pijnlijk."

Invloed van China

De protesten escaleerden vorige week, toen een demonstrant door de politie werd neergeschoten. De demonstraties in Hongkong tegen de invloed van China en tegen het eigen bestuur begonnen een half jaar geleden.

Ster advertentie
Ster advertentie