Buitenland
KRO-NCRV

Nederlanders in Amerika over de verkiezingen: 'Ik heb er nachtmerries over'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlanders in Amerika over de verkiezingen: 'Ik heb er nachtmerries over'

Tot aan de verkiezingen in Amerika hoort u bij Spraakmakers de 'Holland Amerika Lijn'. Nederlanders en hun vrienden of familie in Amerika vertellen over het leven in de Verenigde Staten.

In de eerste bijdrage van verslaggever Maarten Bleumers horen we Hans Schillings en Marcella Alvarez uit Kerkrade. De zwager van Hans, Adolfo Alvarez, woont in El Paso.

Verhalen van Spraakmakers: Holland Amerika Lijn - deel 1

Op een boerderij in het stadje Parker, vlak bij Sioux Falls, in South Dakota, heeft Trump veel aanhangers. Gerard is al twaalf jaar boer in de staat en snapt wel dat de Republikeinse partij voor veel mensen de voorkeur heeft.

In de reportage vertelt Gerard Wiersema dat Obama geen 'Merry Christmas' gezegd zou hebben tijdens zijn jaren in het Witte Huis. Dat is iets wat Trump zijn aanhangers heeft voorgehouden maar het is niet juist. Obama heeft op diverse momenten tijdens zijn presidentschap de Amerikanen een Merry Christmas gewenst.

Verhalen van Spraakmakers: Holland Amerika Lijn - deel 2

Dorret werkt in Baltimore bij een adviesbureau voor stadsplanning én is enthousiast amateur-fotograaf. En in die hoedanigheid ontmoet ze veel bijzondere mensen en bekijkt de wereld met fotografen-ogen. In het tweede deel horen we broer en zus Oosterhoff; Dorret vanuit de Verenigde Staten en Henk-Sjoerd vanuit Nederland.

Verhalen van Spraakmakers: Holland Amerika Lijn - deel 3

Hoe Lea Tenneriëllo naar de huidige polarisatie in Amerika kijkt, heeft alles te maken met haar persoonlijk geschiedenis. De 93-jarige Lea vluchtte in de Tweede Wereldoorlog vanwege Hitler naar Amerika en ziet overeenkomsten tussen toen en nu. Maar in dezelfde familie zit ook een republikein die het buitenlandbeleid van Trump toejuicht. Ze vertelt haar verhaal vanuit Boston, Massachusetts.

Verhalen van Spraakmakers: Holland Amerika Lijn - deel 4

Gail uit New Jersey maakt zich op z'n zachtst gezegd zorgen om de situatie in Amerika. En dan kan het zomaar zijn dat haar fantasie met haar op de loop gaat. Ze droomt er zelfs over:

Verhalen van Spraakmakers: Holland Amerika Lijn - deel 5

En of Gail mooiere dromen zal krijgen weten we wellicht halverwege volgende week na de verkiezingen. Tot die tijd gaat de Holland Amerika Lijn door, dus luister volgende week ook naar nieuwe afleveringen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie