Buitenland
VPRO

Zanger Xavier Naidoo verrast Duitsland met excuses

foto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Zanger Xavier Naidoo verrast Duitsland met excuses

De in Duitsland bekende artiest Xavier Naidoo was al jaren in opspraak in zijn land. Maar nu doet hij er een schepje bovenop met excuses ‘vanwege zijn houding in de afgelopen jaren’.

Buitenland Uitgelicht: Duitsland

Extreemrechtse opvattingen

“Ik distantieer mij van de theorieën die ik heb verspreid”, zo betuigt Naidoo spijt in een drie minutenlange YouTube-video, die al bijna een miljoen keer is bekeken. Waarom de zanger nu met deze spijtbetuiging komt, is de grote vraag, zegt journalist Ulrike Nagel in Bureau Buitenland.

Bekend is dat Naidoo sinds enkele jaren extreemrechtse opvattingen heeft gekregen en die via sociale media en in zijn nummers heeft verspreid. Verwarrend voor fans, die hem voorheen niet op die manier kenden. “Eerder schreef hij nog een protestlied tégen rechts, dat hij opnam toen een zwarte man in Dessau werd doodgeslagen. In 2006 zong hij bij de huldiging van het Duitse voetbalteam in Berlijn, toen ze derde werden op het WK.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Oproep tot tribunalen

Al vóór de pandemie is Naidoo zich met complottheorieën gaan bezighouden. “De complotbeweging heeft hem helemaal tot symbool verheven en draait zijn muziek op demonstraties. Hij geeft hen een publieke stem, uit zich vrij radicaal en verspreidt via Telegram berichten en video’s waarin hij oproept tot tribunalen.”

In zijn nieuwste video legt de zanger uit dat hij tot inkeer is gekomen. De oorlog in Oekraïne zou tot loutering hebben geleid. Nagel: “Zijn vrouw komt uit de Oekraïne, waar hij regelmatig op bezoek ging en waar hij recent familie en vrienden heeft opgehaald. Dat zou ertoe hebben geleid dat hij zijn eigen gedrag van de afgelopen jaren heeft gereflecteerd, zegt hij zelf.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Maar in Duitsland worden zijn excuses niet meteen geaccepteerd. “Met drie minutenlange excuses voor de radicalisering van de afgelopen tien jaar is dit niet zomaar van tafel”, benadrukt Nagel. “Daarnaast heeft hij ook antisemitische liedjes gemaakt. Vóór corona deed hij dit al.”

De Duitse omroep ZDF zendt vandaag een onderzoeksprogramma uit over de achtergrond van Naidoo, waarin zijn teksten van de afgelopen jaren worden geanalyseerd. “Veel programma’s en artiesten hadden hem een paar jaar geleden al laten vallen. Probleem is dat hij juist daardoor nog verder radicaliseerde en nog meer opging in zijn Telegramkanalen. En nu weet dus niemand meer of ze hem nog kunnen geloven.”

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie