Buitenland
VPRO

'God' schrijf je voortaan met een hoofdletter in Rusland

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'God' schrijf je voortaan met een hoofdletter in Rusland

Met de oorlog in Oekraïne, de internationale sancties en uitstroom aan hoogopgeleiden dat het land verlaat, zou je verwachten dat de Russische politiek zich niet over spelling druk zou maken. Maar het is vooral dit soort symboolpolitiek dat goed scoort bij het Kremlin, vertelt Ruslandkenner Helga Salemon in Bureau Buitenland.

VPRO BB Uitgelicht

Hoofdletters

"Het gaat om religieuze woorden, bijvoorbeeld 'God', 'de Hemel', 'Kerk', maar ook om de namen van de profeten, apostelen en heiligen," vertelt Salemon in Uitgelicht. Wel gaat volgens het nieuwe wetsvoorstel enkel om christelijke termen.

Salemon: “Behalve 'Allah' worden er weinig religieuze woorden uit de islam genoemd, terwijl een grote minderheid in Rusland islamitisch is." Het aantal moslims vormen weliswaar een minderheid in het land, maar het gaat naar schatting om veertien miljoen inwoners, die met name in de zuidelijke staten van de Russische Federatie wonen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De rol van de kerk

De Ruslandkenner licht ook de context van deze wet toe: "Hier zie je al meteen dat de wet bedoeld is om de invloed op de mensen van de toch al machtige Russisch-Orthodoxe Kerk te versterken. Patriarch Kirill, het hoofd van die kerk, schildert Poetin tussen de regels door af als gezant van God en roept openlijk bij verkiezingen om op Poetin te stemmen. Hij heeft ook zijn volle steun uitgesproken voor de oorlog tegen Oekraïne."

Bureau Buitenland besteedde eerder dit jaar al aandacht aan de politieke rol van het almachtige christelijke instituut: Voor Vaderland en Kerk.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Overijverige ambtenaren

"Alle Russische neuzen dezelfde kant ophouden is de belangrijkste taak van het Kremlin geworden, omdat gewone Russen het steeds moeilijker hebben door de corruptie, incompetentie en repressie in Poetins Rusland," antwoordt Salemon op de vraag waarom dit wetsvoorstel juist nu wordt ingediend.

"Daar is nu de oorlog, die Rusland in het onheil stort, nog bijgekomen. Vandaar dat het Russische ministerie van Voorlichting –alleen de benaming daarvan doet al denken aan “Het Ministerie van Waarheid” uit Orwells 1984– nu met deze wet komt. Hogere ambtenaren weten namelijk van gekkigheid niet meer wat ze moeten doen om het Kremlin in deze ter wille te zijn. Wat, naast draconische repressieve wetten, resulteert in dit soort symboolpolitiek die alleen maar leidt tot nog meer corruptie."

Bureau Buitenland: Negen jaar oorlog in Oekraïne

Van de Maidan-revolutie en de inname van de Krim, tot de geluiden uit Lviv en de toxische tijdbom in Donbas. Bureau Buitenland volgt de oorlog in Oekraïne al sinds het begin, negen jaar geleden. Spit hier door het archief, en luister de reportages van o.a. Michiel Driebergen.

Bureau Buitenland: dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie