Buitenland
KRO-NCRV

Rechtszaken Trump: 'Zelfs vanuit de gevangenis kan hij nog president worden'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rechtszaken Trump: 'Zelfs vanuit de gevangenis kan hij nog president worden'

Spreekverboden, schuldbekentenissen en schadevergoedingen: het valt soms niet mee de rechtszaken en aanklachten tegen Donald Trump bij te houden. In Spraakmakers zetten we ze samen met podcastmaker en Amerika-deskundige Kenneth Manusama alles op een rij.

Video niet beschikbaar

Vier rechtszaken met in totaal 91 aanklachten. Dat is het aantal zaken dat de voormalige president van de Verenigde Staten Donald Trump aan zijn broek heeft hangen. Volgens Manusama is de belangrijkste de zaak in Fulton County, Georgia waar hij verdacht wordt van verkiezingsfraude en de federale zaak in Washington die gaat over de gebeurtenissen rond de capitoolbestorming op 6 januari 2021.

Verkiezingsondermijning

Beide markeren een belangrijk moment in de democratie van Amerika, legt Manusama uit. Want de president heeft daar op een malafide manier geprobeerd om de verkiezingen om te draaien. Alleen is het waarschijnlijk moeilijk om juridisch te bewijzen dat er sprake is van een samenzwering.

De aanklagers zullen proberen zoveel mogelijk bewijs te 'stapelen' tegen Trump. Daarnaast proberen ze kleine 'vissen' te 'flippen' om de grote verantwoordelijke (Trump) te vangen. Dit weekend bekenden twee van Trumps advocaten schuld in ruil voor strafvermindering. Deze zullen nu tegen hem getuigen.

Geheime documenten

Dan is er nog een zaak die gaat over de geheime documenten die hij in Florida in zijn huis Mar a Lago had. Dit is volgens Manusama de gemakkelijkste zaak om te bewijzen. "Hij wilde documenten verbergen toen hij al wist dat dat niet mocht en ook dat de staat ze terug wilde hebben. Ze noemen het ook wel een slam dunk-zaak, zo duidelijk is het."

In deze zaak is er volgens Manusama wel één probleem: de rechter Eileen Cannon. "Zij is door Trump benoemd en vrij onervaren. Ze heeft al behoorlijk lopen dralen met beslissingen die ze moest nemen, terwijl het best een gemakkelijke zaak is."

De zaak waarmee het begon

En dan is er nog de zaak waarmee het allemaal begon: de fraudezaak over het zwijggeld dat betaald is aan pornoster Stormy Daniels. "Hier gaat het erom dat hij bedrijfsgegevens zou hebben vervalst om zwijggeld te kunnen betalen."

Immuniteit

Hoewel de presidentskandidaat bij de Republikeinen nog niet vaststaat, is het Trump er alles aan gelegen om president te worden, denkt Manusama. "Stel hij wordt veroordeeld terwijl hij president is, dan heeft hij daar bepaalde immuniteit voor." Hoewel het juridisch niet helemaal waterdicht is, is er ook een scenario mogelijk waarbij Trump zichzelf gratie verleent.

"Alle ogen zijn gericht op maart volgend jaar", zegt de Amerika-deskundige. "Dan zijn niet alleen de voorverkiezingen in volle gang, maar komen ook de belangrijkste zaken aan bod."

Aan voorspellingen doet Manusama naar eigen zeggen niet, maar hoe dan ook kunnen de rechtszaken voor bizarre situaties zorgen. "Zelfs al wordt hij veroordeeld, zelfs al gaat hij naar de gevangenis, dan kan hij vanuit de gevangenis nog gewoon tot president worden gekozen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie