Buitenland
KRO-NCRV

Protestkunst geeft Iraniërs moed: 'Vermoorde demonstranten getekend als goden'

foto: ANP. Protest tegen het Iraanse regime in Tel Aviv.
  1. Nieuwschevron right
  2. Protestkunst geeft Iraniërs moed: 'Vermoorde demonstranten getekend als goden'

Kunstenaars binnen en buiten Iran verzetten zich met hun werk tegen het regime aldaar. Zij maken van de demonstranten iconen of zelfs goden, en houden daarmee de strijdlust levend, vertelt journalist Mina Etemad bij Spraakmakers.

Het nieuws van dit weekend: Iran executeert twee mannen in verband met protesten. Het begon allemaal half september, toen de 22-jarige Amini stierf nadat ze was gearresteerd door de Iraanse moraalpolitie omdat ze niet de juiste kleren zou dragen. Sindsdien zouden bij protesten minstens 517 demonstranten zijn gedood, en meer dan 19.200 mensen zijn gearresteerd.

En, sinds die datum verschenen ook duizenden kunstwerken als verzet. “Dus bijvoorbeeld van overleden mensen, van gemartelde mensen of van gearresteerde mensen”, vertelt Etemad. "Of van de leus 'vrouw, leven, vrijheid'. Daar maken ze dan een afbeelding van en zo houden ze dat moment vast. Zo maken ze het groter. Zo maken ze het gevoel dat achter die leus zit, maar ook achter het verlies van die doden, tastbaar."

Confronterend

Het geeft hoop, vindt ze, en wakkert de strijdlust aan. En hoe confronterend ook, in de beelden zit volgens haar ook een bepaalde schoonheid. "Wat natuurlijk een beetje wringt. Want ja, als je een overledene op zo'n esthetische manier gaat portretteren, is dat dan wel ethisch? Maar ik denk dat het heel belangrijk is om dat wél te doen. Omdat je daarmee die levens meer waarde geeft dan het regime ze geeft. Je geeft aan: wij hechten waarde aan deze levens, aan deze vrijheidsstrijders en wij maken ze tot een soort van iconen, tot goden, misschien zelfs."

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie