Buitenland
NOS

Noodweer in Californië: 'Het is een zooitje hier'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Noodweer in Californië: 'Het is een zooitje hier'

Na jaren extreme droogte in Californië, heeft de Amerikaanse staat nu te maken met hevige regenval en zware stormen. Door het noodweer zijn zeker 17 mensen omgekomen en ruim 50.000 inwoners geëvacueerd. In het NOS Radio 1 Journaal contact met Max de Vries, hij woont al dertig jaar in San Francisco.

"Het is heel heftig geweest de laatste twee weken, maar op het moment is het gestopt met regenen. Het zou nu een paar uur droog blijven. We proberen wat op te ruimen en hopelijk kan het water een beetje verdwijnen. Morgen krijgen we weer een storm die de hele week duurt. Het is wel een zooitje hier", vertelt De Vries.

'Het water kan nergens meer naartoe'

"Als ik naar mijn werk rijd, moet ik helemaal om de stad heen rijden. De binnenstad is afgezet omdat er teveel water staat. Alle putten zijn volgelopen, het water kan nergens meer naartoe. Door de landslides liggen de wegen vol met modder, stenen en omgevallen bomen.", aldus De Vries. "Er is hier een canyon die is volgelopen. De mensen die in het plaatsje ernaast wonen zijn geëvacueerd gisteravond. Er is geen stroom. Zij kunnen waarschijnlijk de aankomende twee of drie weken niet naar huis."

"Het is een ramp", zegt De Vries. "Aan de kusten is het het ergst. Drie weken geleden was ik toevallig een dag op het strand. Nu staat dat hele strand onder water. Het restaurant waar ik met mijn familie heb zitten lunchen, is twee dagen geleden weggevaagd."

'Water stroomt rechtstreeks de zee in'

"We hebben al vier jaar geen regen gehad. Als je dan al die regen in één keer krijgt, dan kun je daar weinig mee doen", stelt De Vries. "We hebben wel wat aan de sneeuw die op de bergen valt. We krijgen nu meer sneeuw dan de laatste zeventig of tachtig jaar. Die sneeuw zal ons helpen in het voorjaar wanneer het ontdooit. Dan kunnen we dat water afleiden naar de baaien toe. Maar de regen die nu valt stroomt gewoon rechtstreeks de zee in."

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie