Buitenland
VPRO

Saoedische droomstad: idioot plan of een mooie visie?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Saoedische droomstad: idioot plan of een mooie visie?

"De stad zoals we die nu kennen heeft een volledige make-over nodig", klinkt een stem in de campagnevideo voor het project The Line, "zonder auto’s, zonder straten en middenin de natuur." The Line is een toekomstige futuristische stad, op een totaal andere manier gebouwd dan wereldsteden zoals we die nu kennen. Een gewaagd megaproject dat Saoedi-Arabië binnen tien jaar wil verwezenlijken.

Vervuiling, files, een overvolle trein: dat is straks allemaal verleden tijd, als we de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman mogen geloven. Maar is deze droomstad een idioot plan of een realistische toekomstvisie? Midden-Oosten deskundige en VRT-journalist Majd Khalifeh vertelt erover in Bureau Buitenland.

vpro bb 1202 theline

Droomstad

Een stad van de toekomst, zo wordt The Line omschreven, letterlijk een 170 kilometer lange lijn middenin het woestijngebied van Saoedi-Arabië. Autovrij, milieuvriendelijk en alles wat je nodig hebt is niet meer dan vijf minuten van je verwijderd. The Line klinkt als een utopie, en dat is het (vooralsnog) ook.

"De Saoedische kroonprins heeft een visie in zijn hoofd voor hoe zijn land er in de komende tien jaar uit moet komen te zien. The Line maakt daar onderdeel vanuit", vertelt Khalifeh. Kroonprins Bin Salman wil Saoedi-Arabië moderner maken, en aantrekkelijker. Niet alleen voor toeristen en investeerders uit het buitenland, maar vooral ook voor de jonge populatie van het land.

Nieuwe economie

Toch denk je bij de woorden duurzaamheid en milieuvriendelijk niet direct aan Saoedi-Arabië. Khalifeh: "Dat klopt, het land draagt op dit moment juist ontzettend bij aan de opwarming van de aarde. Omdat het er zo heet is, wordt voor alles de auto gepakt, en overal staat de airco continu aan." Toch wil de kroonprins zich meer richten op groene energie. "Olie is niet de toekomst, de prijzen dalen. De olie-inkomsten zijn geen garantie meer voor de rijkdom van toekomstige generaties", legt Khalifeh uit.

Met dit enorme project hoopt de kroonprins ook toeristen en investeerders te lokken, maar het is de vraag of zijn dubieuze imago op het punt van mensenrechten hierbij geen parten gaan spelen. Critici wijzen er bovendien op dat het project ten koste dreigt te gaan van de lokale bevolking, die nu het gebied bewoont. Zij zullen plaats moeten maken voor deze futuristische droomstad.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie