Buitenland

Oud-agente veroordeeld voor doodschieten zwarte verdachte in Minnesota

NOS
foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-agente veroordeeld voor doodschieten zwarte verdachte in Minnesota

In de Verenigde Staten is een voormalig agente schuldig bevonden aan doodslag op een zwarte arrestant. De 49-jarige Kim Potter schoot in april de 20-jarige Daunte Wright dood in een voorstad van Minneapolis, in de staat Minnesota. Wright verzette zich bij een verkeerscontrole. In het NOS Radio 1 Journaal vertelt correspondent Marieke de Vries over de zaak.

Bodycam

Wright werd in zijn auto aan de kant gezet na een verkeersovertreding en werd daarna aangehouden omdat er een arrestatiebevel tegen hem liep. Toen hij zich verzette, greep Potter naar eigen zeggen naar haar stroomstootwapen. Wat ze gebruikte, was echter haar vuurwapen. De fatale arrestatie werd door de bodycam van Potter vastgelegd. "Dit is zeer opmerkelijk, het komt maar zelden voor dat een agent wordt veroordeeld voor een incident met het gebruik van een dienstwapen," vertelt Marieke de Vries. "Hierdoor kon er de afgelopen jaren een cultuur ontstaan van misstanden afdekken."

Volgens CNN krijgt Potter vermoedelijk 6 tot 8,5 jaar gevangenisstraf. De rechter zal daar op 18 februari uitspraak over doen. Bij de rechtbank waren nabestaanden van Wright en demonstranten aanwezig, maar ook mensen die Potter kwamen steunen.

Derek Chauvin

De dood van Wright leidde in april tot gewelddadige protesten in de voorstad Brooklyn Center. Het schietincident gebeurde terwijl het toch al onrustig was in Minneapolis. Voormalig agent Derek Chauvin stond er op dat moment terecht omdat hij George Floyd had gedood. Die kwestie en de dood van andere zwarte Amerikanen door toedoen van veelal witte agenten, leidden vorig jaar tot Black Lives Matter-protesten in de Verenigde Staten en daarbuiten. "Daardoor lag deze zaak direct als een test-case onder een vergrootglas, om te kijken of agenten na de dood van George Floyd nu eerder door een jury verantwoordelijk zouden worden gehouden voor hun acties."

In juni werd Chauvin veroordeeld tot 22,5 jaar cel. De veroordeling van Potter is nu de tweede in een jaar tijd voor het doden van een zwarte Amerikaan door een agent.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie