Naar homepage
Binnenland

Protest op de Dam in Amsterdam na dood George Floyd
NTRNOS

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Protest op de Dam in Amsterdam na dood George Floyd

Op de Dam in Amsterdam zijn duizenden mensen op de been om te demonstreren tegen "het anti-zwart politiegeweld in de VS en Europa", zoals de organisatie het noemt. Ook willen ze racisme als institutioneel probleem onder de aandacht brengen.

Verslaggever Jeroen de Jager was voor Nieuws en Co aanwezig bij de protesten. "Ik voel de diepe frustratie. Er is een jong, maar divers publiek aanwezig." Te zien zijn protestborden met teksten als "black lives matter", "police brutality must go" en "enough".

Liever luisteren?

Wereldwijd protest na onrust in VS

De demonstratie volgt op dagenlange protesten in de Verenigde Staten naar aanleiding van de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd. Hij overleed nadat een agent in Minneapolis hem minutenlang met een knie tegen zijn nek op het asfalt drukte.

Het protest is een initiatief van het collectief Kick Out Zwarte Piet in samenwerking met de groep Black Queer & Trans Resistance NL. In een persbericht schrijven zij dat "institutioneel racistisch geweld tegen zwarte mensen een probleem is dat zich ook in Nederland en de rest van Europa voordoet".

Hoe afstand houden?

De meeste aanwezigen hielden in eerste instantie ruim afstand, maar door de drukte werd dat al snel moeilijk. Ook dragen veel mensen mondkapjes. "Het is niet mogelijk om afstand te bewaren, maar dat is vandaag niet de hoofdzaak. Politie gaat er ook niet actief op controleren, vandaag gaat het om vrijheid van meningsuiting. Maar ik denk toch dat heel wat virologen de gevolgen van deze samenkomst in de gaten gaan houden", aldus de Jager.

Er zijn voor zover bekend geen boetes uitgedeeld, laat een woordvoerder van de gemeente Amsterdam weten. De politie is op de achtergrond aanwezig en spreekt mensen aan op het handhaven van de coronaregels. Burgemeester Halsema zegt tegen AT5 dat de demonstratie te belangrijk is om in te grijpen. "Bovendien zijn mensen zelf verantwoordelijk", aldus Halsema.

Niet de eerste keer

Corona of niet, voor veel demonstranten is de dood van Floyd de druppel. "Normaal uit ik mijn zorgen alleen op sociale media, maar deze keer besloot ik van mijn scherm vandaan te komen", zegt een actievoerder tegen de NOS. "In de VS is het natuurlijk erger, maar ook in Nederland maak ik racisme mee."

Een vrouw uit Ede zegt de beelden van de arrestatie van Floyd niet uit haar hoofd te krijgen. "Ik was geschokt. Er klinkt nu veel kritiek op het geweld bij de protesten, maar er wordt voorbijgegaan aan de oorzaak daarvan."

"Het is niet de eerste keer, maar hopelijk wel de laatste keer", zegt een ander over de dood van Floyd. Een man uit Groningen vult aan: "Ik hoop dat dit de allerlaatste keer is dat we moeten protesteren. Hopelijk kunnen we de volgende keer iets vieren."

Vanwege het protest rijden veel trams om, meldt vervoersbedrijf GVB.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie