Buitenland
EONOS

Mirjam Sterk en Thijs Kleinpaste zagen bestorming Capitool met eigen ogen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mirjam Sterk en Thijs Kleinpaste zagen bestorming Capitool met eigen ogen

Bij de bestorming van het Capitool gisteravond waren een aantal Nederlandse ooggetuigen aanwezig. Oud-CDA-Kamerlid Mirjam Sterk en promovendus Thijs Kleinpaste bijvoorbeeld. In Langs de Lijn En Omstreken deden ze hun verhaal.

Sterk, die sinds 2017 in de buurt van Washington woont, was komen kijken naar de speech van Trump. Ze schrijft over de verkiezingen en wilde het daarom met eigen ogen zien.

Na de speech gingen veel mensen naar huis, maar er bleef een soort harde kern over, zag ze. "Een heleboel Trump-stemmers die daar waren, wilden hun loyaliteit aan Trump laten zien, maar er waren ook mensen, meer dan bij vorige demonstraties, die uit waren op rellen", zegt Sterk. Dit was ook te zien aan de kleding: "Ik zag mensen met helmen lopen, sommigen deden een kogelvrij vest aan."

Dit laatste zag ook Thijs Kleinpaste, die aanwezig was om "te zien wat er gaande was". Hij zag geen vuurwapens, maar weet niet of ze er niet waren: "Ik heb veel mensen gezien met militaire kleding. Of die ergens een wapen hebben, weet ik niet. Het is verboden in dit district, maar ze houden zich toch niet heel erg aan de regels..."

Ophitsen

Kleinpaste en Sterk zijn beiden erg kritisch op de rol van Trump. Sterk vond dat de president de boel ophitste: "Hij zei dat ze met z'n allen naar het Capitool zouden gaan en dat ze niet zouden opgeven. Dat valt dan wel in vruchtbare aarde..."

Beiden hebben de bestorming zonder kleerscheuren overleefd. Toen mensen de trap voor het Capitool bestormden en er steeds meer politie kwam, besloot Sterk de metro naar huis te pakken. Kleinpaste bleef wat langer, maar hield afstand. Hij volgde de bestorming uit professionele interesse: "Ik bestudeer onder andere revolutionaire ideeën en gebeurtenissen. Dit is een moment waar nog wel lang over gesproken zal worden...", denkt hij.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie