Buitenland
NOS

Nederlandse staat vergoedt oorlogsschade aan nabestaande

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse staat vergoedt oorlogsschade aan nabestaande

Een nabestaande van de Nederlandse luchtaanval op de Irakese stad Mosul krijgt een grote schadevergoeding van de Nederlandse staat. Irakees Basim Razzo verloor zijn vrouw, dochter broer en neef. Er werd gedacht dat zijn huis een IS-hoofdkwartier was, dat bleek niet zo te zijn.

"Razzo heeft hier met tranen van geluk op gereageerd. Hij krijgt nu de mogelijkheid om enigszins aan de wederopbouw te beginnen van zijn vernietigde bestaan", vertelt advocaat Liesbeth Zegveld in Radio Tour de France. De advocate staat Razzo bij in de zaak tegen de Nederlandse staat.

Het zou gaan om een schadevergoeding van vele tonnen aan euro’s. Er was namelijk niets van zijn bezittingen overgebleven. Daarnaast had de Irakees ook niet het geld om alles opnieuw op te bouwen, die mogelijkheid krijgt hij nu wel. "Dat maakt hem ondanks de geleden pijn wel weer gelukkig", vertelt Zegveld.

Materiële schade was enorm

De reden dat Nederland zo’n groot bedrag uitkeert, is omdat de schade enorm is voor de Irakees. "Hij is zelf door de aanval gehandicapt geraakt en kan daardoor niet werken. Daarnaast is er enorme materiële schade. Dat neemt overigens niet weg dat het uniek is, de staat is hier vaak toch niet zo snel toe bereid."

De voortgang in de zaak biedt volgens de advocate ook mogelijkheden om oorlogsschade vergoed te krijgen, ondanks dat alle zaken niet vergelijkbaar zijn. Razzo had echter wel een goede positie, hij kan zich volgens Zegveld goed uiten en heeft toegang tot de Nederlandse en Amerikaanse pers. "Dat is iets wat anonieme slachtoffers minder makkelijk kunnen doen. Maar feit blijft dat oorlogsschade nu wel wordt vergoed."

Advocate Zegveld over Mosul

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie