Buitenland
EO

Is een Europees prijsplafond voor gas de oplossing voor de torenhoge prijzen?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is een Europees prijsplafond voor gas de oplossing voor de torenhoge prijzen?

Alle Europese landen zitten ermee in hun maag: de steeds verder stijgende energieprijzen. En dus klinkt steeds meer de roep om een gezamenlijke, Europese aanpak. Afgelopen weekend hielden de Belgische premier en de Oostenrijkse bondskanselier een pleidooi voor een Europees prijsplafond voor gas. Maar is dit wel de oplossing? Ben Woldring, eigenaar van prijsvergelijkingssite Gaslicht.com is sceptisch: ‘We zitten niet in een luxepositie om prijsspelletjes te spelen op de wereldmarkt’, zegt hij in Geld of je Leven.

Moeten we naar een Europees prijsplafond voor gas?

"De prijzen liggen dusdanig hoog dat huishoudens in de knoop komen. De vraag is of een prijsplafond wel de oplossing is om uit de energiecrisis te komen", vertelt hij. Zo’n oplossing is hard nodig, want Nederland komt voor komende winter tekort: "Met onze huidige gasvoorraad kunnen we slechts vijfentwintig procent van het jaarverbruik afdekken. In België is dat slechts vier procent."

Volgens Woldring kun je niet zomaar een plafond instellen op een prijs die wereldwijd bepaald wordt. Daarnaast werkt een prijsplafond alleen als er geen energieproblemen in andere werelddelen zouden zijn, wat momenteel niet het geval is: "Het is een feit dat Azië met veel interesse naar de Europese gasleveringen kijkt", zegt Woldring. Wanneer Europa eisen stelt, bestaat hierdoor de kans dat producenten naar andere werelddelen gaan kijken: "Als Europa een prijsplafond instelt, kan een schip heel makkelijk de andere kant opvaren, als een ander land meer wil betalen."

Samen gas inkopen

Momenteel bieden de Europese landen onderling tegen elkaar op, om hun eigen gasvoorraden te vullen. "Er vindt concurrentie plaats tussen de lidstaten", aldus de energie-expert. Woldring denkt dat een groepsaankoop vanuit Europa een realistischer is. "Laat de Europese landen niet met elkaar concurreren voor hun inkoop, maar bundel de vraag en probeer op die manier voor de lange termijn leveringsafspraken te maken."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie