Buitenland
NOS

Boten blijven oversteek naar Engeland maken, ondanks dodelijk ongeluk: 'Mensen zijn wanhopig'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Boten blijven oversteek naar Engeland maken, ondanks dodelijk ongeluk: 'Mensen zijn wanhopig'

Nog geen dag nadat een boot met migranten kapseisde voor de kust van Calais, waarbij zeker 27 mensen om het leven kwamen, slaagden enkele boten er opnieuw in om de oversteek naar Engeland te maken. Nynke van Dijck van de organisatie First Aid Support Team verwacht ook niet dat het tragische ongeluk iets zal veranderen, zei ze in NOS Met het Oog op Morgen. Ruim 22.000 mensen staken dit jaar het Kanaal over.

Video niet beschikbaar

"Mensen reageren natuurlijk heel geschrokken, maar dat verandert niets aan de reden waarom mensen het doen. Mensen zijn zo wanhopig om Engeland te bereiken. Als ze bij Calais zijn, dan zijn ze ook op het laatste stukje van hun reis. Het enige wat ze nog moeten doen is het Kanaal, slechts dertig kilometer, oversteken", zei Van Dijck.

Ontmoedigingsbeleid

"De Franse regering laat wekelijk tenten weghalen en er wordt ontzettend veel politiegeweld richting de vluchtelingen. Er wordt dus stevig ingezet op een ontmoedigingsbeleid. Op verschillende plekken in Calais zijn voedsel- en waterdistributie verboden. De afgelopen jaren zijn er honderden kilometers hekken gebouwd. Zo worden de mensen steeds verder weg gedreven van de plek waar ze kunnen oversteken", aldus Van Dijck.

First Aid Support Team verleent noodhulp in het buitenland. "We bieden eerste hulp. Dat gaat in Calais van voetblessures zoals loopgraafvoeten tot verwoningen door traangas en pepperspray."

Oplossing

"De enige oplossing is ervoor zorgen dat mensen op een veilige manier asiel kunnen aanvragen, door bijvoorbeeld in Calais een centrum in te richten waar mensen al asiel kunnen aanvragen voor Engeland. Zodat die gevaarlijke oversteek niet meer hoeft. Want dit pushback-beleid zal alleen maar leiden tot meer doden."

oog calais

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie