Buitenland
NOSNTR

Oxfam Novib maakt zich boos over mogelijk stopzetten hulp aan Palestijnse gebieden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oxfam Novib maakt zich boos over mogelijk stopzetten hulp aan Palestijnse gebieden

De Israëlische aanvallen op Gaza gaan onverminderd door. Ondertussen praten Europese ministers van Buitenlandse Zaken onder meer over de Europese hulp aan de Palestijnse gebieden. Een deel van de Europese lidstaten wil die per direct stopzetten. De directeur van Oxfam Nederland, Michiel Servaes, maakt zich daar boos over. "Europa schiet zichzelf hiermee in de voet", zegt hij in Nieuws en Co.

Video niet beschikbaar

"Het is heel pijnlijk", aldus Servaes. "Natuurlijk is het afschuwelijk wat er in Israël is gebeurd. De terreurdaden van Hamas kunnen alleen maar keihard veroordeeld worden. Maar je hebt er helemaal niets aan als je een andere bevolkingsgroep, die je niet gelijk kan stellen aan Hamas, op deze manier collectief bestraft."

Volgens Servaes is dat niet menselijk. "Het is ook in strijd met het internationaal humanitair recht en ik vind het ook vreselijk dom. Europa maakt zich ten opzichte van de rest van de wereld belachelijk. Als je in zo'n situatie, waarin ruim twee miljoen mensen hartstikke vast zitten, nu nog gaat afsluiten. Probeer dan nog maar eens een geloofwaardige politieke speler te zijn."

Moeilijker contact

Voor Oxfam Novib wordt het ook steeds moeilijker in Gaza, merkt Servaes. "We hebben daar een groep van ruim 30 Oxfam-medewerkers zitten, die vooral humanitaire hulp bieden. Dat was ook al voor deze oorlog nodig, maar we krijgen steeds moeilijker contact met hen, omdat de telefoonlijnen slechter worden en mensen continu in beweging zijn. Tot nu toe is iedereen in leven."

Ook wordt het steeds lastiger om de lokale bevolking hulp te kunnen bieden, zegt Servaes. "We zijn met een netwerk van lokale partners aan het kijken wat we met de middelen die er nu nog zijn kunnen doen. Maar de gemeenschappen die afhankelijk waren van voedselhulp kunnen op dit moment niet worden bereikt. We hopen via partners dat nog wel op kleine schaal te kunnen doen."

De grote zorg is dat de lokale voorraad van water en voedsel heel snel opraakt. "Dan wordt het nog lastiger", vreest Servaes. "Normaal gesproken wordt er al heel veel voedselhulp geboden. Er wordt ook gewerkt met zogenaamde cash vouchers, zodat de armste mensen in Gaza bij lokale supermarkten de meest basale producten kunnen krijgen. Als die voorraad op is, heb je daar ook niks meer aan."

Vertrouwen

Ondanks dat Hamas de touwtjes in handen heeft, kan er nog steeds ontwikkelingshulp worden geboden. "Maar het is wel verschrikkelijk moeilijk. Wij richten ons bewust op groepen die helemaal niets met Hamas te maken hebben. Dus je zou juist moeten vertrouwen op VN-organisaties, maar ook op niet-gouvernementele organisaties zoals Oxfam."

n&c oxfam novib

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie