Buitenland
VPRO

Ook Mexico bouwt een muur

foto: Foto: Edwin Koopmanfoto: Foto: Edwin Koopman
  1. Nieuwschevron right
  2. Ook Mexico bouwt een muur

Onder druk van de Verenigde Staten is Mexico begonnen met het tegenhouden van migranten aan de eigen zuidgrens. Waar de meeste aandacht uitgaat naar de inmiddels bijna onneembare noordgrens met de Verenigde Staten, is de situatie aan de zuidgrens ontzettend grimmig. Door het harde optreden van de Mexicaanse overheid worden migranten uit landen als Guatemala en Honduras nu het slachtoffer van banditisme en verkrachting. Een reportage in Bureau Buitenland.

Ook Mexico bouwt een muur

Video niet beschikbaar

"Ik ben met een machete in de zij geslagen en toen ik al op de grond lag tegen mijn hoofd geschopt", vertelt de 21-jarige Gerardo Velásquez die uit Honduras komt. "Ze hebben alles afgepakt: mijn geld, telefoon en zelfs mijn schoenen hebben ze meegenomen. Alleen de kleren die ik aanhad en mijn deken mocht ik houden."

Programa Frontera Sur

Onveiligheid op de reis naar het noorden is voor migranten al jaren een probleem maar is het afgelopen jaar sterk toegenomen door het in werking treden van Programa Frontera Sur (Plan Zuidgrens). Mexico kondigde dit plan in 2014 aan op verzoek van de Verenigde Staten en sinds vorig jaar is het operationeel.

De Amerikanen hopen dat een betere controle aan de grens in het zuiden de druk op de grens met de VS vermindert. Maar om de controleposten te omzeilen nemen migranten nu de kleine weggetjes waar de georganiseerde misdaad hen makkelijk kan opwachten en overvallen. Cynisch genoeg zijn veel migranten hun land juist ontvlucht vanwege de vele moorden en het bendegeweld in het land van herkomst.

Vogelvrij in Mexico

Ster advertentie
Ster advertentie