Buitenland
VPRO

Het is oorlog in Europa: deze scenario’s liggen op tafel

foto: ANP/ Aris Messinis
  1. Nieuwschevron right
  2. Het is oorlog in Europa: deze scenario’s liggen op tafel

Het is oorlog in Europa. Volgens Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, is deze situatie het ‘nieuwe normaal’. Maar wat betekent dat praktisch? Welke scenario’s liggen er voor ons? Historicus en hoofdredacteur van EU-observer Koert Debeuf en Laurien Crump, hoogleraar betrekkingen van de Universiteit Utrecht schetsen twee mogelijke scenario’s bij Bureau Buitenland.
Oorlog in Europa: deze mogelijke scenario's liggen op tafel

Het eerste scenario is dat Poetin er volledig in slaagt de controle in Oekraïne over te nemen, en dat het hem lukt een marionettenregime te installeren. Volgens Debeuf is de kans groot dat dit scenario kans van slagen heeft. ‘’Hij wil landen die naar kijken Moskou, en geen democratische landen die het voorbeeld van het westen volgen. De vraag is natuurlijk hoe lang het kan duren natuurlijk.’’

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het tweede mogelijke scenario is dat het Poetin niet lukt om te bereiken wat hij wil in Oekraïne, omdat het verzet te hardnekkig is. “Dat zou kunnen,” vertelt Crump. “Het is een groot land, en heeft echt een sterk leger ontwikkeld. Op papier is het Russische leger weliswaar het sterkste, maar ik denk niet dat het een uitgemaakte zaak is.”

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie