Buitenland
NOS

Israëlische politie maakt al jaren gebruik van spywareprogramma 'Pegasus' bij eigen burgers

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Israëlische politie maakt al jaren gebruik van spywareprogramma 'Pegasus' bij eigen burgers

De Israëlische politie gebruikt al jaren de beruchte spionagesoftware Pegasus tegen zijn eigen burgers. Dat meldt de Israëlische krant Calcalist.

Israëlische politie gebruikt al jaren de beruchte spionagesoftware Pegasus

“Het wordt onopgemerkt op de telefoon geïnstalleerd. Je hoeft niet eens op een link te klikken”, vertelt correspondent Ties Brock vanuit Tel Aviv in het NOS Radio 1 Journaal.

Pegasus

De spionagesoftware, genaamd Pegasus, is ontwikkeld door het Israëlische bedrijf NSO Group. Als de malware een telefoon infecteert, kan er op afstand allerlei bestanden zoals appberichten en foto's worden binnengehaald. Ook kunnen de camera en de microfoon ongewild worden aangezet. “Je hebt dan onbeperkte toegang tot zo’n telefoon.”

De software is bedoeld om criminelen en terroristen op te sporen, maar heeft inmiddels een lange geschiedenis van wangebruik. “De afgelopen jaren lekten er al heel veel zaken uit. Pegasus wordt gebruikt door allerlei regimes om journalisten, politici of activisten af te luisteren.”

Afgeluisterd

Nu maakte de krant Calcalist bekend dat het door de Israëlische politie wordt gebruikt tegen hun eigen burgers. “Het was nog nooit in Israël zelf gedocumenteerd”, vertelt Brock. Volgens de krant wordt het programma onder andere ingezet om burgemeesters af te luisteren. “Leiders van politieke protesten, oud-premier Netanyahu en ambtenaren in hoge posities zouden doelwitten zijn van de politie.”

Ophef

Daarnaast zou de politie niet de juiste toestemming hebben van de rechter om de software zo te kunnen gebruiken. De Israëlische politie reageert dat het niet de software gebruikt zonder toestemming. “Er is behoorlijk veel ophef over het nieuws”, zegt Brock. Het nieuws doet veel stof opwaaien in het land. “Als daar geen rechter aan te pas komt, mag je dan als politie dat soort ingrijpende manieren toepassen? Daar zijn veel vragen over bij politici. Van links tot rechts. Er is veel kritiek en er wordt geroepen om een onderzoek.”

Ster advertentie
Ster advertentie