Buitenland
VPRO

Waarom overname van Tsjernobyl door Russen gevaarlijk is

foto: Sergei SUPINSKY / AFP / ANPfoto: Sergei SUPINSKY / AFP / ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom overname van Tsjernobyl door Russen gevaarlijk is

De kerncentrale Tsjernobyl is in handen van Russen. En daar verrichten gegijzelde werknemers dagenlang gedwongen arbeid. "Mijn vader en zijn collega's werken onder zware omstandigheden", vertelt Valentina, een bezorgde dochter van een de hoofdingenieurs, in Bureau Buitenland.

De strijd om kerncentrales

Felle strijd om kerncentrales

De hele wereld houdt de adem in nu er een felle strijd woedt om kerncentrales in Oekraïne. Nadat Russische troepen de grootste kerncentrale van Europa, Zaporizja, hebben aangevallen, bellen de wereldleiders elkaar bezorgd. Uit Kiev komen ook berichten van een overname van een kerncentrale. Opmerkelijk is de overname van de oude kerncentrale Tsjernobyl - van de beruchte kernramp in 1986 - die inmiddels in handen is van Russen. Oekraïense medewerkers die de centrale beveiligden worden nu gegijzeld.

Valentina is bezorgd over het lot van haar vader en diens collega's in de kerncentrale Tsjernobyl. Vermoeiende werkdagen, een tekort aan eten en basisbenodigdheden maken het extra zwaar, vertelt ze. "Een ander probleem is het nucleaire gevaar. Er bestaat kans dat de situatie uit de hand loopt."

Ook Paul van Hooft, strategisch analist bij het Haagse Centrum voor Strategische Studies, volgt met spanning de ontwikkelingen. "De overname van de kerncentrales door Russen is één ding. Gevaarlijker is dat er wordt gevochten, want er ligt nog altijd radioactief materiaal in dat gebied."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie