Buitenland
NOS

Mario Molina, ontdekker van het gat in de ozonlaag, is overleden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mario Molina, ontdekker van het gat in de ozonlaag, is overleden

De Mexicaanse Nobelprijswinnaar Mario Molina is overleden. Hij werd 77 jaar oud. Molina kreeg in 1995 de nobelprijs voor zijn wetenschappelijk onderzoek naar klimaatverandering en het gat in de ozonlaag. Guus Velders, Hoogleraar luchtkwaliteit en klimaat aan de Universiteit Utrecht vertelt in NOS Radio 1 Journaal over het baanbrekende onderzoek.

"Het werk van Molina was baanbrekend. Hij publiceerde het onderzoek in 1974. Daarin lieten zij zien dat CFK's, gassen die worden gebruikt in koelkasten en airconditionings, de ozonlaag kunnen aantasten. Dat was tot die tijd compleet onbekend", vertelt Velders.

Video niet beschikbaar

De chemische industrie was daarom ook niet blij met het onderzoek van Molina. Sterker nog, die bedrijven probeerden de carrière van Molina en consorten tegen te werken. "Ze hebben de wetenschappers zwart gemaakt, zodat zij minder werk konden krijgen voor het werk dat zij hebben gedaan."

Geen directe maatregelen

Het onderzoek had overigens niet het resultaat dat er maatregelen werden genomen, maar het publiek reageerde wel erg sterk op het onderzoek. "Veel mensen kochten na dat onderzoek geen spuitbussen meer, omdat daar teveel van dergelijke gassen in zat. Het betekende de eerste publieke actie tegen die spuitbussen", gaat Velders verder.

Later leidde het er volgens Velders toe dat ook overheden maatregelen namen tegen het gebruik van de spuitbussen. Het resulteerde in Montreal Protocol, waarmee het gebruik van die CFK’s werd verboden. Dat protocol kwam er echter pas in 2010. Sindsdien zijn dergelijke spuitbussen niet meer te vinden in de schappen van de supermarkt.

"Dat heeft veel effect gehad. Wanneer er geen maatregelen waren genomen, had de aantasting van de ozonlaag nog veel langer doorgegaan. We verwachten nu echter dat tegen de helft van deze eeuw de ozonlaag weer hersteld is. Dat is mede in gang gezet door het werk van Mario Molina."

RJN Onderzoeker gat in ozonlaag is overleden

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie