Buitenland

Oud-voetballer richt in Indonesië voetbalschool op: 'God wilde ons hier hebben'

foto: Foto: Edwin Mooibroekfoto: Foto: Edwin Mooibroek
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-voetballer richt in Indonesië voetbalschool op: 'God wilde ons hier hebben'

[KRO-NCRV] Oud Heerenveen en Cambuurspeler Ronald Lepez heeft in het Indonesische Semarang een voetbalschool opgericht. 6 jaar geleden begon hij daar met als doel het Indonesische voetbal op een hoger niveau te brengen. Een van zijn leerlingen, Singo, trainde afgelopen zomer in Nederland mee met de jeugdelftallen van FC Groningen en Heerenveen. Correspondent Edwin Mooibroek ging kijken op de voetbalschool in Semarang.

Vooraf aan de training spreekt Ronald Lepez een aantal spelers aan. "Dat doe ik altijd even om de vorige wedstrijd te bespreken", zegt hij. "Ik ben hier begonnen om de spelers beter te maken. De leider van de kerk in Semarang wilde het voetbal in Indonesië op een hoger niveau brengen door een club te maken met een Westerse mentaliteit: met trainers die de spelers begeleiden, en niet de ouders, zoals in Indonesië normaal is." Lepez was er niet meteen voor te porren om naar Indonesië te verhuizen.

'God wilde ons hier hebben'

"Ik ben hier eigenlijk naartoe geleid. Ik ben Christen en God wilde ons gewoon hier hebben. Daar hebben we een aantal tekenen voor gekregen. We kregen bijbelteksten als: Ik zal je terugbrengen naar het land van je voorvaderen. Mijn ouders komen uit Indonesië. Ik ben aan het schaatsen in Heerenveen en komt er iemand voor mij schaatsen die vraagt: Jij bent ook een Indo he? Allemaal dingen waardoor ik het gevoel had: dat is geen toeval meer. Ik ben duidelijk gestuurd."

Discipline!

In de gesprekken met Lepez valt vaak het woord discipline. "Het is een van de belangrijkste zaken. Als je hier bijvoorbeeld afspreekt om 7 uur dan kan het ook kwart over 7, kwart over 9 of zelfs de volgende dag worden. In het voetbal kan dat niet. Als je dan zegt: ik wacht een minuutje, dan kan er al 2 keer gescoord zijn. Ik probeer dat de spelers bij te brengen. Door de spelers alleen al discipline bij te brengen, kan het voetbal op een hoger niveau worden gebracht. Er zijn hier ongeveer 140 kinderen die gewoon lid zijn. 60 anderen zijn geselecteerd en krijgen een volledige voetbalbeurs. Dat betekent dat we voor onderdak zorgen, voor onderwijs en 3 jaar lang op niveau training.

School is belangrijker

Naast het voetbalveld staat dan ook een school. "Het is een middelbare school", zegt Lepez. "Hetzelfde als in Nederland. De jongens worden hier binnengehaald op basis van hun sportkwaliteiten, maar leren is belangrijker. Als ze van deze school komen kunnen ze bijvoorbeeld gratis naar een universiteit. Als het dan niet lukt met het voetballen, hebben ze altijd nog hun schooldiploma."

De voetbalschool van Ronald Lepez in Indonesië

Ster advertentie
Ster advertentie