Naar homepage
Buitenland

Jongeren pikken het niet meer: nieuwe emancipatiegolf

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jongeren pikken het niet meer: nieuwe emancipatiegolf

Greta Thunberg en Divina Maloum ontvangen vandaag de Kindervredesprijs, maar zij zijn niet de enige die zich inzetten voor een betere wereld. Jongeren komen overal in actie. Voorzitter van KidsRights Marc Dullaerts: "Ik ben ervan overtuigd dat er een emancipatiegolf van jongeren gaande is."

Jongeren willen participeren en gehoord worden. "Wij als volwassenen nemen beslissingen waar jongeren over twintig jaar iets mee moeten." Maar op dit moment kunnen jongeren niet écht meepraten. "Jongeren zijn ook burgers, laat ze ook meespreken."

De straat op

Stijn Warmenhoven, oprichter van Youth4ClimateNL en de Nederlandse aanvoerder van de klimaatstakers, verbaasde zich in de vierde klas van de middelbare school over zijn aardrijkskundedocent die nogal sceptisch was over het klimaat. "Ik dacht: ik lees andere dingen, dus ik ben zelf op onderzoek uitgegaan."

Hij zag hoe begin dit jaar 3500 scholieren het verkeer in België platlegden. "Ik dacht dat moeten we ook doen." Enkele weken later stonden er 20.000 klimaatstakers op het Malieveld.

De klimaatstakers werden nog wel eens weggezet als scholieren die een dagje vrij wilden. "Alleen het was niet één keer, het waren meerdere keren. Je zag dat veel jongeren de noodzaak voelde om de straat op te gaan."

Rijk of arm netwerk

Chaimae Fadis zet zich als voorzitter van de jongerenraad Rotterdam in tegen kansenongelijkheid. Voor haar begon dat toen ze veertien was en beseft welke invloed je netwerk heeft. "Ik woonde vroeger in een achterstandswijk en hockeyde ook. Onbewust kom je terecht in een rijk of armer netwerk."

Dat moest anders, want het gaat niet om de wijk waar je in woont, maar om je netwerk zodat allerlei deuren opengaan. "Juist kinderen in een arme wijk hebben zo'n netwerk nodig." Daar maakt Fadis zich nu hard voor, door de gemeenteraad van Rotterdam te adviseren over wat jongeren aanspreekt.

Schijnpolitiek

In Nederland werd afgelopen jaar een jongerenparlement opgericht, om jongeren ook landelijk een stem te geven. Dullaert vraagt zich af of het ook werkt: "krijgen jongeren echt iets te zeggen?"

Warmenhoven is tegen het jongerenparlement. "Het voelt alsof we een beetje worden weggezet. Ga maar schijnpolitiek spelen, wij blijven regeren."

Winnaars Kindervredesprijs

De prijs voor vrede gaat dit jaar naar de veertienjarige Divina Maloum uit Kameroen. Zij richtte Children for Peace op om kinderen te waarschuwen voor deelname aan gewapende groepen en om de deelname aan vredesopbouw en duurzame ontwikkeling te versterken.

De zestienjarige Greta Thunberg uit Zweden krijgt de prijs voor milieu voor haat inzet voor de klimaatcrisis.

Ster advertentie
Ster advertentie