Buitenland
VPRO

Oekraïense circusartiesten in Dordrecht: 'Kunst helpt mensen bewust te maken'

foto: NPO Radio 1/VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. Oekraïense circusartiesten in Dordrecht: 'Kunst helpt mensen bewust te maken'

Dordrecht is in feeststemming. Vanwege Koningsdag, maar ook vanwege een circus met een bijzonder doel: Oekraïne. Uitsluitend artiesten uit dit land laten er hun kunsten zien en vragen op die manier aandacht voor de situatie in hun thuisland. "De topartiesten komen dáár vandaan."

Circus met Oekraïense artiesten

Ballet en opera

Circusdirecteur Tonie Teutenberg had een Oekraïense familie die gevlucht is opgenomen bij hem op de camping. “Dat zijn circusartiesten. En toen ging het balletje al heel snel rollen.” Het Dordtse Circus Royal besloot een circusshow van twee wekenlang op poten te zetten voor en door Oekraïners.

Volgens Boris Gunst, mede-oprichter van dit circus, komt de top van de circuswereld uit Oekraïne. “Die circuscultuur is in één adem te noemen met ballet en opera. Dat deze mensen nu geld aan het ophalen zijn voor hun thuisland is top.” De opbrengst van de show gaat naar hulpverlening in Oekraïne. Er wordt samengewerkt met organisaties zoals Amnesty International, het Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen.

Instagrampost

“Ik werk al veel langer in deze wereld”, vertelt Taisiia Bazalii, Oekraïense circusartiest die op de vlucht was en nu in Berlijn is beland. Samen met haar tweelingzus is ze trapeze-artiest. “Het is bijzonder om te zien dat er overal in de wereld, in Europa, mensen zijn die hulp bieden. Op Instagram zag ik een post voorbijkomen dat er Oekraïense artiesten werden gezocht voor dit circus.” En dus meldde Bazalii zich aan. Dit is haar manier van omgaan met de situatie in haar thuisland, vertelt ze. “Door middel van kunst kunnen we mensen bewustmaken.”

Morgen is de première van Dordts Circus Royal voor Oekraïne. De show is nog tot 8 mei te zien. Er zijn online kaarten verkrijgbaar op DordtsCircus.nl.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie