Buitenland

Groot personeelstekort bij Belgische politienoodcentrales: 'Collega's gaan eronderdoor'

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Groot personeelstekort bij Belgische politienoodcentrales: 'Collega's gaan eronderdoor'

Het politienoodnummer in België kampt met een groot personeelstekort. Wie naar het 101-noodcentrale belt, voor dringende politiehulp, wordt misschien helemaal niet geholpen. In het NOS Radio 1 Journaal contact met Joery Dehaes van de Belgische politievakbond ACV.

NOS Radio 1 Journaal

"Het is een toestand die al jaren aansleept en alsmaar erger wordt. We zitten helemaal onderaan de neerwaartse spiraal op dit ogenblik", zegt Dehaes. "De laatste twee maanden zijn er twee collega's afgevoerd met de ziekenwagen, omdat ze volledig fysiek eronderdoor gegaan zijn op de werkvloer."

"Door het personeelsgebrek moeten de mensen hele lange shiften draaien. Mensen bellen met noodsituaties, dat zijn niet de meest prettige berichten. De job is zeer stressvol", aldus Dehaes. "In plaats van de normale 38 uur, draaien die mensen tot 70 uur per week. Dat is niet houdbaar op lange termijn. Dat maakt de job natuurlijk ook heel onaantrekkelijk."

Muizenprobleem

"Specifiek in Antwerpen zijn er een aantal problemen rond de elektriciteit. Er zitten kortsluitingen op het net. Wanneer mensen het computerscherm aanraken, kunnen ze een schok krijgen. De computersystemen vallen ook regelmatig uit", vertelt Dehaes.

"En er is een muizenprobleem. Als je je lunchpakketje weglegt, kan het zijn dat er tegen de middag een stukje van is weggegeten. Allemaal problemen die men mijns inziens zeer makkelijk kan oplossen, maar het komt er maar niet van."

'Kunnen niet alle oproepen beantwoorden'

"Het verwondert ons dat het voor zover wij weten nog niet fout is gegaan bij de mensen die bellen. We merken wel dat er door de omstandigheden maar één of twee calltakers zitten, dat zijn de mensen die de oproepen opvangen. Het gebeurt wel dat er heel veel oproepen tegelijkertijd binnenkomen en wij kunnen die niet allemaal beantwoorden."

Dehaes: "Dan moeten wij die gaan nabellen, maar soms kan iemand maar één telefoontje plegen omdat die slachtoffer is van een heterdaadsituatie of in een noodtoestand zit. Als die oproep niet onmiddellijk beantwoord wordt, dan gaat het vroeg of laat mislopen."

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie