Buitenland
NOS

'Britten helpen Oekraïne met bronbestrijding in plaats van symptoombestrijding'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Britten helpen Oekraïne met bronbestrijding in plaats van symptoombestrijding'

Groot-Brittannië is er duidelijk in: Oekraïne mag vanaf nu wapensystemen uit dat land inzetten op Russisch grondgebied. Dat zei buitenlandminister David Cameron gisteren. "Omdat Rusland aanvallen uitvoert in Oekraïne, kun je je goed voorstellen dat Oekraïne de noodzaak voelt om zichzelf te verdedigen, de Russen het land uit te krijgen en terug te slaan", zei Cameron.

Video niet beschikbaar

Sinds het begin van de oorlog was de randvoorwaarden voor alle geleverde wapens dat dat niet mocht, maar daar komt nu dus verandering in. Patrick Bolder, defensiespecialist bij het Haags Centrum voor Strategische Studies, begrijpt die afweging, vertelde hij in het NOS Radio 1 Journaal: "Groot-Brittannië ziet dat Oekraïne het moeilijk heeft. Ze kunnen veel vanuit de lucht onderscheppen, maar je kan beter aan bronbestrijding doen dan aan symptoombestrijding, dus dat betekent aanvallen dieper in Rusland, om te zorgen dat raketten en drones niet meer afgevuurd kunnen worden."

Het Westen heeft zich volgens Bolder lang laten afschrikken door Rusland. "Als je dit doet, dan gaat de boel escaleren, was lang de gedachte, maar die plaat is grijsgedraaid." Volgens hem kijkt Cameron inmiddels met een andere bril naar de situatie in Oekraïne. "De oorlog duurt natuurlijk al lang, en daar zit ook zeker een grote vrees voor een voorjaarsoffensief vanuit Rusland", vertelt hij. "Dan zou Oekraïne veel terrein kunnen verliezen, en dat wil je niet. Daarom kiezen ze er nu voor Oekraïne meer vrijheid van handelen te geven, en minder beperkingen op te leggen."

Het gaat vooral om wapens die op lange afstanden ingezet kunnen worden. "De stormshadow, daar gaat het eigenlijk over, dat is een kruisraket die onder een vliegtuig gehangen moet worden en zo'n 250 kilometer ver weg kan komen."

Ster advertentie
Ster advertentie