Buitenland
WNL

NAVO-topman David van Weel: 2023 moet het jaar van de doorslag worden

foto: Sven op 1
  1. Nieuwschevron right
  2. NAVO-topman David van Weel: 2023 moet het jaar van de doorslag worden

Assistent secretaris-generaal van de NAVO David van Weel hoopt dat de oorlog in Oekraïne in 2023 beslist zal worden. "Ik hoop dat Rusland zich volgend jaar terugtrekt uit Oekraïens grondgebied", blikte de topambtenaar vooruit in Sven op 1. Dat betekent wat Van Weel betreft dat ook de Krim weer Oekraïens zal moeten worden.

"Er zullen nog meer feiten op de grond gecreëerd moeten worden die er voor zorgen dat Poetin naar de onderhandelingstafel gaat", constateert Van Weel. Hij noemt vredesbesprekingen in 2023 "veruit de beste optie. Als het conflict bevriest, zal Poetin het over een paar jaar weer proberen", voorspelt de diplomaat.

Van Weel kijkt terug op een roerig jaar voor de NAVO, met veel historische momenten. "Het lijkt alsof hele decennia zich in een jaar hebben afgespeeld", blikt hij terug. Bovendien stelt Van Weel dat het belang van de NAVO fors is onderstreept in 2022. "Het is sinds de inval van Rusland een stuk makkelijker om landen te wijzen op het belang van collectieve verdediging", aldus Van Weel.

Finland en Zweden

De NAVO-topman ging ook in het het toetredingsproces van Finland en Zweden tot het bondgenootschap. Op dit moment liggen Turkije en Hongarije nog dwars. Het is niet de vraag óf maar wanneer Zweden en Finland toetreden tot de NAVO, zegt Van Weel. “Er is geen serieuze kans dat het misloopt, maar ik hoop dat het zo snel mogelijk gebeurt.”

Stoltenberg

Van Weel weet niet wie NAVO-baas Jens Stoltenberg moet gaan opvolgen. De Noor wil volgend jaar aftreden als secretaris-generaal. Er bestaat een kans dat Stoltenberg aanblijft als er geen geschikte opvolger gevonden wordt, denkt Van Weel. "De opvolger zal in deze tijden van conflict heel belangrijk worden."

Assistent secretaris-generaal van de NAVO David van Weel (22 december 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie