Binnenland
WNL

Geweld tegen politieagenten toegenomen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geweld tegen politieagenten toegenomen

Bedreigingen, mishandelingen, gooien met vuurwerk of zelfs poging tot doodslag: uit voorlopige cijfers over 2022 blijkt dat het aantal meldingen van geweld tegen politieagenten is toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Het nieuwe NPO Radio 1-programma Het Misdaadbureau heeft van een betrouwbare bron binnen de politie cijfers in handen gekregen van geweldsincidenten tegen agenten tot en met 8 oktober 2022. Daaruit blijkt dat in de eerste drie kwartalen van 2022 maar liefst 9871 meldingen zijn gedaan. Het Misdaadbureau heeft deze cijfers vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, toen ging het om 9777 meldingen. Het gaat dus voorlopig om een stijging van zo’n 100 meldingen.

"Wat onze onderzoeksredactie opvalt aan de cijfers is dat geweld tegen politieagenten veel vaker dan vorig jaar plaatsvond rond festiviteiten, uitgaan en voetbal”, zegt presentator en programmamaker Maaike Timmerman. "Dat zou – logischerwijs – te maken kunnen hebben met het afschalen van de coronamaatregelen. Bij deze cijfers zijn de rellen rond de WK-wedstrijden van Marokko nog niet meegenomen en ook de Nieuwjaarsnacht komt er aan. Binnen politiekringen maken ze zich daar grote zorgen over."

Veruit de meeste meldingen betreft belediging, wederspannigheid (verzet bij aanhouding) en woordelijke bedreigingen. Het aantal meldingen van mishandelingen zoals bijten, krabben en kopstoten nam toe, als ook het gooien met vuurwerk, inrijden op een agent en poging tot doodslag. De meeste meldingen komen van agenten uit Oost-Nederland, Den Haag en Rotterdam. De minste meldingen uit Zeeland-West-Brabant.

Het Misdaadbureau

De eerste aflevering van Het Misdaadbureau is op vrijdagavond 6 januari te horen tussen 19.00 uur en 20.00 uur op NPO Radio 1 en zal in het teken staan van geweld tegen politie en hulpverleners. Maaike Timmerman: "Wekelijks nemen we de luisteraars mee in de wereld van misdaad. Elke aflevering draait om een thema dat te maken heeft met onze veiligheid."

"We roepen luisteraars op om zelf ook hun verhaal te vertellen of een vraag te stellen via de WNL Misdaadlijn. Is je fiets bijvoorbeeld gestolen, ben je slachtoffer geworden van woninginbraak, ervaar je overlast door drugsdealers of vraag je je af hoe brandstofdieven te werk gaan."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie