Buitenland
WNL

Klimaatgezant De Bourbon: China moet meebetalen aan klimaatschadefonds

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Klimaatgezant De Bourbon: China moet meebetalen aan klimaatschadefonds

China moet meebetalen aan het klimaatschadefonds voor ontwikkelingslanden, vindt de Nederlandse klimaatgezant Jaime de Bourbon. Volgens de prins mag China zich geen ontwikkelingsland meer noemen. "Ze hebben zich enorm ontwikkeld", aldus De Bourbon in Sven op 1.

Nieuwe rijke landen moeten meebetalen

De Bourbon is zondag teruggekeerd van de VN-klimaattop in Egypte. Daar werd gesproken over een klimaatschadefonds, bedoeld voor het vergoeden van schade in ontwikkelingslanden die het gevolg is van klimaatverandering. Over het fonds is nog veel onduidelijk, bijvoorbeeld over de grootte, welke landen in aanmerking komen en welke landen moeten inleggen.

Voorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans zei eerder dat de belangrijkste voorwaarden voor de Europese Unie zijn dat het geld alleen wordt uitgekeerd aan de allerarmsten en meer landen meebetalen. De Bourbon herhaalt die boodschap: "Het geld moet niet gaan naar de Egyptes van deze wereld, maar naar landen die moeilijk toegang hebben tot financiering. De tweede voorwaarde is dat de financieringsbasis vergroot wordt."

Het klimaatschadefonds moet "dus niet alleen worden gefinancierd door de Westerse landen die tot nu toe moesten bijdragen, maar ook door nieuwe rijke landen als China, Zuid-Korea en Verenigde Arabische Emiraten", zegt de De Bourbon. "En misschien ook door de private sector."

China 'ontwikkelingsland'

China is de tweede economie van de wereld, maar staat formeel nog steeds te boek als ontwikkelingsland. De Aziatische grootmacht liet tijdens de top blijken vast te willen houden aan die status. De lijst met ontwikkelingslanden stamt uit de jaren '90 en sommige landen zijn sindsdien veel rijker geworden. Zo staan ook grondstofrijke staten als Saoedi-Arabiƫ nog te boek als ontwikkelingslanden.

In ieder geval in het geval van China is dat niet uit te leggen, vindt De Bourbont. "China is in de tussentijd enorm ontwikkeld en moet bijdragen" aan het klimaatfonds. Westerse landen gaven tijdens de top aan dat ze in elk geval niet willen dat China geld gaat ontvangen uit een toekomstig fonds.

Luister deze uitzending terug als podcast

Sven op 1

Sven op 1

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie