Buitenland

Egypte doet er alles aan om klimaattop in het land een PR-stunt te maken

VPRO
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Egypte doet er alles aan om klimaattop in het land een PR-stunt te maken

Egypte maakt zich op voor de klimaattop COP27. Critici, waaronder Greta Thunberg, zeggen dat president Sisi de top gebruikt als PR-stunt, om daarmee aandacht af te leiden van de zwarte kanten van zijn bewind. Bureau Buitenland sprak met zo’n activist en met correspondent Ruth Vandewalle over de verwachtingen van deze top.

In de schaduw van de klimaattop in Egypte, luister:

Imago oppoetsen

“Deze top is heel belangrijk voor Egypte, om de imagoschade die de president de afgelopen jaren heeft geleden te herstellen,” vertelt Vandewalle. Ooit was generaal Sisi heel populair, maar dat is voorbij.

Met de mensenrechten gaat het ook niet goed, meldt Vandewalle: “er zitten naar schatting 60.000 politieke gevangenen achter tralies in Egypte”. “Het is niet voor niets dat Trump president Sisi zijn ‘favoriete dictator’ heeft genoemd. Hij doet zijn naam alle eer aan,” vertelt Vandewalle. En deze top zorgt ervoor dat Sisi de hand kan schudden met wereldleiders als Joe Biden.

Westerse activisten worden minder dwarsgezeten

Bureau Buitenland sprak met een klimaat-activist die eigenlijk wil afreizen naar deze top in de stad Sharm el Sheikh: Omar Elmawi. Hij is vertegenwoordiger van de COP 27-coalitie, van Egyptische, Afrikaanse en Arabische organisaties.

“Het is heel moeilijk om aan een visum te komen”, vertelt Elmawi, en de locatie van de klimaattop is heel lastig te bereiken voor Egyptische activisten. Bovendien is het verblijf op de zonvakantie-bestemming ook nog eens heel duur.

Niet-Egyptische activisten uit Afrika moeten een verklaring van goed gedrag aanleveren, terwijl activisten uit het Westen dat niet hoeven, vertelt Omar Elmawi. En dan is het ook nog heel moeilijk te demonstreren, want Sharm el Sheikh is ommuurd, dus “je kunt geen publiek vragen naar een demonstratie te komen”.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Egypte doet er alles aan demonstraties tijdens top te voorkomen

Ruth Vandewalle verklaart waarom Egypte activisten weghoudt van de top: “Sisi wil niet dat er grote betogingen plaatsvinden die niet alleen aandacht vragen voor de klimaatacties maar ook de mensenrechtensituatie in het land. Hij doet er alles aan dat te voorkomen. Dat wil zeggen dat alle Egyptische deelnemers aan de klimaattop van tevoren zijn goedgekeurd.”

Westerse activisten zijn wel welkom “Sisi kan natuurlijk geen klimaattop houden zonder ook Westerse mensen toe te laten. De grote vraag is hoeveel ruimte zij zullen krijgen om echt op straat te komen.”

De bekende klimaatactiviste Greta Thunberg heeft gezegd deze top over te slaan, ze verwijt Egypte 'greenwashing'.

Thunberg komt niet

“Het feit dat Sisi deze top mag houden, is een heel slecht teken, volgens Greta Thunburg en andere activisten,” vertelt Vandewalle. En dus komt Thunberg niet. En dat bericht werd met goedkeuring ontvangen door activisten in Egypte. "Zij kunnen alle steun gebruiken," aldus Vandewalle.

Op straat worden mensen bang gemaakt, vertelt ze: “er zijn de afgelopen weken willekeurige politiecontroles geweest in de straten van Cairo, en burgers worden tegengehouden en gevraagd hun telefoon te laten zien. De politie scrollt dan door hun Facebook-posts en WhatsApp-berichten om mensen te intimideren.”

Als er bij deze COP27 kritiek op de Egyptische regering te horen is, "dan moet het van buitenaf komen," volgens Ruth Vandewalle, want de bevolking wordt flink geïntimideerd.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie