Buitenland
NOS

Bosbrand in Yosemite bedreigt reuzensequoia's: 'Ze zijn te waardevol'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bosbrand in Yosemite bedreigt reuzensequoia's: 'Ze zijn te waardevol'

De natuurbrand in het Yosemite Park in Californië grijpt verder om zich heen. Het gebied dat in brand staat is zeker twee keer zo groot als vorige week toen het vuur werd ontdekt. De brandweer zet alle middelen in om de historische reuzensequoia's te redden die vaak duizenden jaren oud zijn. Bioloog Wouter van Eck in NOS Met het Oog op Morgen:

Video niet beschikbaar

"Als je ernaast staat, voel je je een mier naast een kersboom. De bomen die wij in Nederland kennen zijn relatief miniatuur vergeleken met zulke reusachtige bomen", zegt Van Eck. "Ze komen alleen in Californië voor aan de westkant van de Sierra Nevada. Ze hebben een bepaald microklimaat nodig om te kiemen en te groeien. Het is daar koel en vochtig. Dat hebben die bomen nodig. Het zijn juist de steeds hetere en drogere zomers van de klimaatcrisis die nu problemen veroorzaken."

Kwetsbaar door de droogte

Het getroffen gebied is zo'n 11 vierkante kilometer groot. De vlammenzee bevindt zich aan de rand van de Mariposa Grove, waar ruim 500 sequoia's staan. Tussen de bedreigde bomen staat de Grizzly Giant, een kolos van 64 meter hoog van zo'n 3000 jaar oud. Met water wordt de gigant nat gehouden zodat hij niet in brand vliegt.

Klimaatverandering leidt in Californië steeds vaker tot natuurbranden waar ook sequoia's niet tegen bestand zijn. De bomen zijn ook kwetsbaarder omdat ze door de droogte minder water opnemen en vasthouden.

'Het is een klimaatcrisisbrand'

"Deze bomen hebben wel eens branden meegemaakt in de loop der eeuwen. Maar het tempo, de intensiteit en hittekern van de bosbranden nemen toe. Dan kunnen oude bomen toch ten onder gaan", weet Van Eck. "Eigenlijk is het geen bosbrand, maar een klimaatcrisisbrand. We verliezen teveel waardevolle schepsels."

Vorig jaar zijn ongeveer 3600 sequoiareuzen vernietigd door branden in Sequoia National Forest, Sequoia en in Kings Canyon National Parks. Naar schatting gaat het om 3 tot tot 5 procent van de sequoia-populatie. In het jaar daarvoor werden ook veel sequoia's door brand vernietigd.

oog bomen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie