Buitenland
NOS

Zelensky reageert op wapenstilstand Poetin

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zelensky reageert op wapenstilstand Poetin

Rusland heeft een tijdelijk bestand ingesteld tijdens het Russisch-orthodoxe Kerstfeest. Het zou volgens het Kremlin morgen om 12.00 uur moeten ingaan. Correspondent David Jan Godfroid is in Lviv en vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.

Zelensky reageert op voorstel wapenstilstand Poetin

Sceptisch

De Oekraïense president Zelensky reageert sceptisch op het Russische besluit om de wapens tijdens het orthodoxe kerstfeest neer te leggen. In zijn dagelijkse videoboodschap zegt hij dat Rusland "alleen een wapenstilstand wil om onze opmars in de Donbas te vertragen."

Het Kremlin stelde in Oekraïne een wapenstilstand van anderhalve dag in, tijdens het kerstfeest van de Russisch-orthodoxe kerk. President Poetin beval het ministerie van Defensie het staakt-het-vuren morgen om 12.00 uur lokale tijd te laten ingaan en tot middernacht in de nacht van 7 op 8 januari te laten duren.

Het voorstel volgde op een oproep van patriarch Kirill, het hoofd van de Russisch-orthodoxe kerk, die gisteren pleitte voor een tijdelijke wapenstilstand. Het Kremlin zei dat er in de buurt van het front veel belijdende orthodoxe burgers wonen en dat die de gelegenheid moeten krijgen om op kerstavond kerkdiensten bij te wonen.

PR-stunt

Correspondent David Jan Godfroid is in Lviv, in het westen van Oekraïne en vertelt over het mogelijke motief van Poetin. "Ik denk dat Poetin wil laten zien dat het Russische Orthodoxe Christendom diep in zijn hart zit. Het lijkt er vooral op dat het een PR-truc is waarbij Poetin de Oekraïners er slechter uit wil laten zien. Maar hoe dan ook, hij zal niemands gedachten er mee veranderen."

item oekraine

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie