Buitenland
AVROTROS

5 vragen over: de nieuwe handelsovereenkomst met Engeland

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 5 vragen over: de nieuwe handelsovereenkomst met Engeland

Voor het Verenigd Koninkrijk stonden de lichten al op groen, maar nu ook officieel vanuit Brussel. Het Europees Parlement heeft vandaag haar definitieve goedkeuring aan de handelsovereenkomst met het Verenigd Koninkrijk gegeven. Wat voor afspraken zijn er nu gemaakt? En wie trekt er uiteindelijk aan het kortste eind? Daarom: 5 vragen over de handelsovereenkomst met de UK aan historicus Arend-Jan Boekestijn in Blok&Toine.

1. Voor wie is de handelsovereenkomst goed nieuws?

"Niemand", zegt Boekestijn. "Het is een zwarte dag voor zowel Engeland als voor Europa. Het speelt Putin in de kaart, het verzwakt het Westen, en het brengt populisten in de EU op het idee om uit de Europese Unie te stappen. Hier is niks positiefs aan."

2. De handel tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk verliep al stroef. Zullen de afspraken die zijn gemaakt niet leiden tot verbetering?

"Sterker nog, het wordt veel erger. Na de Brexit is de handel nog steeds vrij van tarieven en quota, maar er zijn wel douane-controles. Die controles zijn duur en tijdrovend. Ook zou het Verenigd Koninkrijk zich ook moeten houden aan staatsteunregels, maar het zal ze niet gaan lukken om zich aan die regels te houden. Dus het is het begin van een hoop ruzie."

3. Waarom gaan de Britten er ook niet op vooruit?

"Het is een totale gekte. De elite heeft de Britse bevolking wijs gemaakt dat wanneer ze uit de EU gingen stappen, ze erop vooruit zouden gaan. Meer geld vrij voor de NHS, de Britse zorg. Maar dit is onzin. Geografische nabijheid in markten is veel belangrijker dan ze ooit hadden kunnen denken."

4. Het rommelt bij premier Boris Johnson, hij is in opspraak gekomen door zijn uitspraak dat hij 'liever lijken in de straten ziet liggen, dan nog een lockdown'. Hoe valt deze overeenkomst dan?

"Dat is onveilig gebied. Het is nog niet helemaal duidelijk of hij dat echt heeft gezegd. Maar als dat wel het geval is, en je brengt dit naar buiten, is het alleen maar olie op het vuur gooien. Dat gezegd hebbende, de Britse politiek gaat altijd van schandaal naar schandaal. Wat dat betreft valt dit in die lijn."

5. Maar ook al schiet niemand er iets mee op, is dit de laatste keer zijn dat we het moeten hebben over de handelsovereenkomst?

"Ik vrees dat we hier nog jaren over gaan onderhandelen en praten. We zijn zo verweven met elkaar. Als zij de staatssteun verhogen, zorgt dat voor de uitholling van de gemeenschappelijke markt. Of zoals de Britten mooi zeggen: 'You can't unscramble scrambled eggs.'"

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie