Buitenland
NOS

Elizabeth Holmes gaat vandaag de gevangenis in: 'Heel groot contrast met haar luxeleven'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Elizabeth Holmes gaat vandaag de gevangenis in: 'Heel groot contrast met haar luxeleven'

Elizabeth Holmes, de oprichter van het bloedtestbedrijf Theranos, verdwijnt vandaag achter de tralies. Na een lang proces en uiteindelijk een veroordeling voor investeringsfraude gaat de 39-jarige Holmes voor elf jaar de cel in. In het NOS Radio 1 Journaal praat Amerika-correspondent Simone Tukker je bij.

Correspondent Simone Tukker in het NOS Radio 1 Journaal

"Het proces heeft ontzettend veel vertraging opgelopen", vertelt Tukker. "Onder andere vanwege corona, maar vooral omdat Holmes in twee keer vrij kort achter elkaar zwanger raakte. Daarom kwam het proces een aantal keer stil te liggen. Uiteindelijk kreeg ze eind vorig jaar toch haar straf te horen."

Oplichting

In 2003 richtte Holmes het bedrijf Theranos op, toen ze negentien jaar oud was. Ze ontwikkelde in Silicon Valley een test waarbij ten onrechte werd geclaimd dat gebruikers met enkele druppels bloed een compleet medisch rapport zouden krijgen. Ook zou de test kunnen voorspellen welke ziektes mensen op latere leeftijd zouden krijgen.

Het leek een doorbraak in de medische wereld en trok de aandacht (en het geld) van veel investeerders. Op het hoogtepunt was Theranos zo'n 9 miljard dollar waard, tot het kaartenhuis ineenstortte omdat het bleek te gaan om oplichting. Investeerders waren voor honderden miljoenen het schip ingegaan. In 2015 werd Holmes ontmaskerd. Uiteindelijk werd het hele bedrijf in 2018 opgedoekt.

Witteboordencriminelen

"Ze moet zich vanmiddag om 14:00 uur melden bij het Federal Prison Camp in Bryan, Texas. Dat is een speciale gevangenis voor vrouwen. Er zitten ongeveer 700 vrouwen vast. De meesten van hen zijn veroordeelde witteboordencriminelen", aldus Tukker. "De gevangenen dragen allemaal hetzelfde beige pak en moeten iedere dag opstaan om 6:00 uur 's ochtends."

"Er is vijf keer per dag een head count, dan moet iedereen zich melden", weet Tukker. "Holmes moet waarschijnlijk in de keuken gaan werken. Daar krijgt ze twaalf centen per uur voor betaald. Ze moet ook haar eigen cel schoonmaken. Alles bij elkaar een heel groot contrast met het luxeleven dat Holmes tot voor kort leidde."

Strafvermindering

"Het kan zijn dat ze met goed gedrag in aanmerking komt voor strafvermindering", zegt Tukker. "Het gebeurt vaker in deze gevangenis, maar dat gaat echt niet snel gebeuren. Gemiddeld zitten de gevangenen daar een straf uit van veertien maanden, dus Holmes zal één van de langgedienden zijn."

"Daarnaast moet ze nog tientallen miljoenen gaan terugbetalen aan gedupeerden. De vraag is: van welk geld", aldus Tukker. "Ze gaat nog in beroep tegen haar zaak, maar vandaag verdwijnt Holmes echt achter de tralies."

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie