Buitenland
WNL

Oud-topambtenaar Ed Kronenburg: 'Oorlog in Oekraïne gaat nog jaren duren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-topambtenaar Ed Kronenburg: 'Oorlog in Oekraïne gaat nog jaren duren'

Oud-topambtenaar Ed Kronenburg verwacht dat de oorlog in Oekraïne nog lang niet voorbij is. "Je zou het hopen dat het zo snel mogelijk wordt beëindigd, maar het kan nog heel lang duren, omdat Oekraïne steeds beter in staat is om zichzelf te verdedigen. Langzaam maar zeker ga je naar aan situatie toe waarbij de Russen niet kunnen winnen, maar ook niet kunnen verliezen", zegt Kronenburg bij het WNL-radioprogramma Sven op 1: Zomereditie.

Video niet beschikbaar

Een mogelijke optie is dat Rusland en Oekraïne in een patstelling terecht komen, zegt Kronenburg "waarbij het conflict niet echt bevroren wordt, maar absoluut niet duidelijk is wat er nou verder gaat gebeuren. Dus dat kan nog maanden, misschien wel jaren duren."

De Krim

Twee dagen na een aantal grote explosies op een Russische vliegbasis op de Krim is nog altijd onduidelijk wat er is gebeurd. Het Kremlin blijft erbij dat het een ongeluk is. Toch wijst alles erop dat dit een signaal is van Oekraïne, vindt oud-kabinetschef van de Secretaris Generaal van de NAVO Kronenburg. "Feit dat het maar 200 km van het front ligt, geeft toch wel aan dat Oekraïne hier een hand in heeft gehad, omdat vanaf die basis Russische vliegtuigen opstijgen om bombardementen uit te voeren boven Oekraïne."

Een signaal naar Rusland, schetst Kronenburg, die luidt: "Jullie denken dat jullie zonder risico ons grondgebied kunnen bombarderen? Wij kunnen ook terugslaan als dat nodig."

Rol Amerika

De rol van Amerika in wapens leveren aan Oekraïne is "ongelofelijk belangrijk" zegt Kronenburg. Als de voormalige president van Amerika Donald Trump nog aan het roer stond, dan was het anders geweest. "Dan is het überhaupt de vraag of er wapens zouden worden geleverd, en dus ook door ons."

Volgens Kronenburg is het "ondenkbaar dat wij dat zouden doen in Europa zonder dat de Amerikanen op de achtergrond voor de bescherming zorgen". Dus daarom wordt het bij de Amerikaanse verkiezingen over twee jaar spannend, volgens Kronenburg.

Defensie Europa

Als het gaat om verdediging en veiligheid van Europese grondgebied, dan zijn wij in Europa nog niet in staat om zelf de verantwoordelijkheid te nemen, stelt Kronenburg. "Er is veel meer nodig. De politieke wil moet er zijn om gezamenlijk ervoor te zorgen dat je kunt zeggen: wat er ook gebeurt, wij Europeanen zijn in staat om voor onszelf te zorgen", aldus Kronenburg. "Maar zo ver is het helaas nog lang niet."

Als Europa tien jaar geleden een ander beleid had gevoerd, waarbij het wel had geïnvesteerd in de eigen Defensie, dan had de kans bestaan dat Rusland Oekraïne niet was binnengevallen, denkt Kronenburg.

Oud-topambtenaar Ed Kronenburg (11 augustus 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie