Politiek
WNL

PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken: 'Armoedecrisis is groter dan coronacrisis'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken: 'Armoedecrisis is groter dan coronacrisis'

De huidige armoedecrisis is "vele malen groter dan alle crises die wij de afgelopen twee jaar hebben gehad", zegt PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken bij Sven op 1: Zomereditie. "Toen hadden we een gevoel van collectiviteit. Wie je ook was of wat je ook deed, het raakte ons allemaal", vertelt Kuiken, die bang is dat heel veel mensen denken dat de huidige crisis hen niet zal raken. "En dan dendert het als een trein over ons heen en zijn wij te laat. Ik maak me er echt zorgen over."

Om de crisis een halt toe te roepen, denkt Kuiken onder meer na over overwinstbelasting. Dat wil zeggen dat bedrijven meer belasting moeten gaan betalen over de winst die zij maken. Het kabinet lijkt daar echter weinig voor te voelen, omdat het kabinet een gunstig investeringsklimaat voor Nederland wil behouden. Het moet immers voor grote bedrijven interessant blijven om zich in Nederland te blijven vestigen.

De angst dat bedrijven Nederland verlaten bij meer overwinstbelasting noemt Kuiken "ongegrond" en wijst naar het buitenland. "Andere landen zijn ons voorgegaan en daar is ook geen massale wegloop." Ze vindt dat als je grote winst maakt als bedrijf, je daar iets extra voor moet terugdoen, "zodat iedereen het een beetje prettig heeft in Nederland en de klanten de rekeningen kunnen betalen".

Voorjaarsnota

De PvdA heeft de Voorjaarsnota in de Eerste- en Tweede Kamer niet gesteund, omdat "het niet genoeg en te ongericht is", stelt Kuiken. "En te veel mensen komen nog steeds in de problemen."

Het is daarom nog maar de vraag of de PvdA de plannen van het kabinet gaat steunen op Prinsjesdag. Over een maand is het zo ver en dan moet een hoop veranderen als het kabinet wil rekenen op de steun van Kuiken. Het Kamerlid somt een aantal eisen op. "Gerichte compensatie en minimumloon omhoog, zodat mensen gewoon rond kunnen komen. Maar ook zaken als overwinstbelasting."

Fractievoorzitter van de PvdA Attje Kuiken (10 augustus 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie