Binnenland
WNL

CEO Vitens: 'Prijs drinkwater tot wel 25 procent omhoog'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CEO Vitens: 'Prijs drinkwater tot wel 25 procent omhoog'

Het ziet ernaar uit dat we komende jaren een stuk meer gaan betalen voor ons drinkwater. Volgens CEO van drinkwaterbedrijf Vitens Jelle Hannema is 20 tot 25 procent goed denkbaar. Vanwege de toenemende droogte moet er flink gesleuteld worden aan ons drinkwaternetwerk. "We moeten gewoon doen wat nodig is, en daarvoor moeten we tarieven hanteren die nodig zijn."

Hoewel Nederland volgens Hannema "by far" een van de beste drinkwatervoorzieningen ter wereld heeft, moeten ook wij op een andere manier gaan kijken naar onze systemen. Door de toenemende droogte, die samenhangt met de klimaatverandering, zijn we in een andere situatie terecht zijn gekomen, legt hij uit. "De drinkwatersector wordt ingehaald door klimaatverandering", vertelt hij bij Sven op 1: Zomereditie. "Dat gaat veel harder dan wij dachten. Wij hebben echt een omslag nodig want anders krijgen we echt problemen".

Hoewel er per saldo jaarlijks meer regen valt in Nederland, komt de regen meer in pieken en minder geleidelijk. "In Nederland zijn we heel goed in het afvoeren van water", weet Hannema. Maar om ervoor te zorgen dat we ook genoeg water hebben in tijden van droogte, moeten we het regenwater vasthouden en niet naar zee afvoeren. En daarvoor is nieuwe infrastructuur nodig, zoals dijken, dammen en meertjes.

Watertransitie

De watertransitie moet volgens Hannema in drie lagen plaatsvinden. "We moeten minder water gebruiken", begint hij. "Maar we hebben ook echt waterinfrastructuur nodig om in de toekomstige drinkwaterbehoefte te kunnen voorzien én we moeten naar een ander watersysteem."

CEO drinkwaterbedrijf Vitens Jelle Hannema (8 augustus 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie