Buitenland
VPRO

De schaar in die Koreaanse lippenstift

foto: Korean_Womynfoto: Korean_Womyn
  1. Nieuwschevron right
  2. De schaar in die Koreaanse lippenstift

Grote ogen met dubbele oogleden, een V-vormig gezicht, wipneus én een bleke huid. Jonge Zuid-Koreaanse meisjes zijn dit dwingende schoonheidsideaal meer dan zat. Uit protest filmen ze hoe ze hun lange haar afscheren en hun make-up vernietigen. Mirthe van der Drift van Bureau Buitenland zocht contact met de meisjes.

Meer dan tienduizend van deze filmpjes zijn op Instagram en Twitter geplaatst met #escapethecorset. “Ik vind dat alle vrouwen uit het korset moeten ontsnappen”, zegt de 23-jarige Zuid-Koreaanse student Cha Jiwon. “Voor wie doe ik het eigenlijk, al dat opmaken? We geven veel te veel geld uit aan make-up en andere cosmetische producten.”

#escapethecorset

“Hoppa, daar gaat alweer een lippenstift in tweeën! De hele make-uptafel moet eraan geloven”, roept NPO Radio 1 presentator Mischa Blok verbaasd wanneer ze één van de filmpjes ziet. Blok is geboren in Zuid-Korea en maakte daar de radio-serie 'Mischa Say's Hi'.

Quote

Make-up is slecht voor mijn huid èn mijn portemonnee

Cha Jiwon

Er is een stille revolutie gaande die zich online snel verspreid. Op een wit A4-papier worden potjes foundation en nagellak achter elkaar leeggegooid. Een meisje met afgeschoren haar zet een schaar in een pallet met verschillende kleuren oogschaduw. Kwastjes, sponsjes en alles wat je maar kunt bedenken wordt verknipt.

De schaar in Koreaanse lippenstift

Dapper

“Ik vind het heel dapper wat deze meisjes doen”, zegt Blok. “Dat schoonheidsideaal brengt zo veel druk met zich mee. Het draagt uit: zoals je bent van nature ben je niet goed genoeg, je moet je opmaken en je huid witter maken. Dat lijkt me een hele verkeerde gedachte om mee op te groeien. Dit protest is echt revolutionair voor Zuid-Korea.”

Mischa vindt dat er rolmodellen moeten komen. “Het zou fantastisch zijn als jonge vrouwen zonder make-up met kort haar een goeie functie krijgen of een hoofdrol in een Koreaanse dramaserie.”

Ster advertentie
Ster advertentie