Buitenland

Advocaat Victor Koppe verdedigde Rode Khmer-kopstuk in Cambodja

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Advocaat Victor Koppe verdedigde Rode Khmer-kopstuk in Cambodja

[KRO-NCRV] Defending Brother number 2. Dat is de titel van een documentaire die de VPRO morgenavond uitzendt. Vier jaar lang volgden de makers de Nederlandse advocaat Victor Koppe die – in het begin samen met collega Michiel Pestman – de nummer 2 van de Cambodjaanse Rode Khmer verdedigde in een proces wegens oorlogsmisdaden.

De 'brother number 2' heet Nuon Chea (88). Chea kreeg levenslang wegens misdaden tegen de menselijkheid, en een uitspraak in de zaak waarin hij terecht staat wegens genocide, wordt komend voorjaar verwacht. Koppe is inmiddels terug in Nederland.

1,7 miljoen doden

Vlakbij de Russische markt in de Cambodjaanse hoofdstad staat de grote villa van Victor Koppe. Vanuit een luie stoel en met een glas verkoelend water vertelt Victor Koppe over zijn fascinatie voor de Rode Khmer.

Het Cambodja-tribunaal, samengesteld uit internationale juristen en betaald door de VN en Cambodja, houdt de laatste twee levende leiders verantwoordelijk voor de dood van zeker 1,7 miljoen mensen. Van 1975 tot 1979 probeerde Rode Khmer-leider Pol Pot van Cambodja een communistische boerenheilstaat te maken. Honger, ziekte, uitputting, gedwongen verdrijving uit woningen, strafkampen en de beruchte killing fields waren het gevolg.

Fascinatie

Victor Koppe verhuisde dus naar Cambodja om Chea te verdedigen. Chea, Broeder nummer 2, is de rechterhand van leider Pol Pot. Koppe heeft behoorlijk wat schepen achter zich verbrand, een succesvolle praktijk in Nederland opgegeven. Een groot risico, maar dat was het waard. ''Deze periode in de geschiedenis fascineert me al vanaf mijn jeugd. Het is de eerste, de enige en vermoedelijk de laatste rechtszaak waarin verantwoordelijken voor misdaden in een communistisch regime terechtstaan.''

In augustus vorig jaar zocht verslaggever Roy Heerkens de advocaat op in Phnom Phen. Hij maakte deze reportage:

Hoe advocaat Victor Koppe Rode Khmer kopstuk in Cambodja verdedigde

Ster advertentie
Ster advertentie