Buitenland

Hoogste militair NAVO: situatie Rusland zonder meer de grootste crisis uit mijn carrière

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoogste militair NAVO: situatie Rusland zonder meer de grootste crisis uit mijn carrière

Voorzitter van het Militair Comité van de NAVO, Rob Bauer, is bepaald niet gerust op het huidige conflict tussen Rusland en Oekraïne. "Dit is zonder meer de grootste crisis uit mijn militaire carrière", zei hij vanochtend in Sven op 1. Dat zegt wat, want de voormalig Commandant der Strijdkrachten loopt al sinds 1981 mee.

"De regering van meneer Poetin probeert de spelregels te veranderen, omdat die hem op dit moment onvoldoende dienen", constateert Bauer. "En daarin vindt hij China aan zijn zijde."

De luitenant-admiraal voorziet een moeilijke situatie voor de Oekraïners. "Wanneer Rusland echt alles inzet, wordt het heel erg lastig voor Oekraïne om stand te houden." Wel denkt Bauer dat de Russen zich misschien vergissen in de Oekraïners. "Het verzet zou wel eens serieuzer kunnen zijn dan ze nu voorspellen."

Aanval op NAVO

Volgens Bauer zijn er geen indicaties dat Rusland van plan is om een NAVO-land aan te vallen. "Maar natuurlijk houden we dat in de gaten. We staren ons niet blind op Oekraïne."

De komende tijd zal moeten blijken of Rusland overgaat op militaire escalatie. Bauer benadrukt het belang van de rol van Poetin. "We kunnen ons in onze samenleving misschien bijna niet voorstellen dat iemand zoveel macht heeft, maar uiteindelijk hangt dit besluit af van één meneer."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie