Buitenland
VPRO

Scharen, Soros en de Hongaarse verkiezingen

foto: Tijn Sadéefoto: Tijn Sadée
  1. Nieuwschevron right
  2. Scharen, Soros en de Hongaarse verkiezingen

Gevoel voor absurd theater komt goed van pas, voor wie de Hongaarse verkiezingen van aanstaande zondag wil begrijpen. Op de beeldbepalende billboard waarmee regeringspartij Fidesz van premier Viktor Orbán het hele land heeft volgeplakt, prijken in een fotomontage alle oppositiekopstukken gewapend met joekels van scharen. De onderliggende boodschap: met die scharen wil de oppositie de hekken openknippen die Orbán juist aan de grenzen heeft opgesteld om ‘de hordes moslimmigranten’ tegen te houden. Ofwel: stem Orbán, want dan blijf je als Hongaar veilig aan de ‘goeie’ kant van de grens.

Om zijn xenofobe campagne extra kracht bij te zetten figureert in diezelfde fotomontage de Amerikaans-Hongaarse miljardair-filantroop George Soros. Want ook Soros is de gebeten hond in de logica van Orbán die Soros beschuldigt van heimelijke financiering van de oppositie.

Al acht jaar op rij jongleert premier Orbán met angstthema’s. Hij legde de media aan banden en hij staat bekend als grootgebruiker van EU-subsidies, terwijl hij diezelfde EU in eigen land afschildert als verderfelijke, arrogante instelling.

Orbán van de troon stoten

Acht jaar Orbán, met een tweederde meerderheid in parlement, maakte van de oppositie een muffe lappendeken van kleine oppositiepartijen die vooral met elkaar overhoop liggen.

Maar plots, aan de vooravond van cruciale verkiezingen zondag, lijkt die oppositie zich te verenigen met maar één doel: Orbán van zijn troon stoten.

De beste papieren heeft Jobbik, een ultrarechtse partij die een paar jaar geleden nog angst zaaide met antisemitische leuzen. Jobbik installeerde ook de zogeheten ‘Magyar Gárda’, een burgerwacht die marcheerde door de straten in uniformen die herinnerden aan de Hongaarse nazipartij tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Maar anno 2018 is de Gárda opgedoekt. Jobbik is nu salonfähig: zelfs linkse intellectuelen in Hongarije roepen nu op om een tactische stem uit te brengen op Jobbik, want ‘alles beter dan Orbán.’ Is Jobbik nu de reddende engel of de wolf in schaapskleren?

Europa-correspondent Tijn Sadée reisde naar Boedapest, op zoek naar antwoorden.

Bureau Buiteland

Luister vanavond vanaf 19.00 uur naar de reportage in Bureau Buitenland (VPRO) op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie