Buitenland
NOS

Meeste Afghanen te arm om eten te kopen: 'En wie spaargeld heeft, kan het niet opnemen'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meeste Afghanen te arm om eten te kopen: 'En wie spaargeld heeft, kan het niet opnemen'

De Afghaanse economie staat aan de rand van de afgrond. Toen de Taliban er in augustus de macht grepen, werd alle ontwikkelingshulp stopgezet en werden miljarden aan internationale banktegoeden bevroren. En 98 procent van de Afghanen heeft te weinig te eten, waarschuwt het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties. In het NOS Radio 1 Journaal contact met correspondent Aletta André.

"Er is dus wel voedsel. Door heel de stad zien we heel veel aanbod. Winkeltjes die vol met verse groenten en vers fruit liggen. In de etalage van de slagers hangen hele beesten. Dat lijkt tegenstrijdig, maar de meeste mensen hebben het geld niet om voedsel te kopen. Vrijwel iedereen die we spreken, waar het ook over gaat, begint uiteindelijk over het feit dat ze hun inkomsten kwijt zijn. Ze zijn werkloos of het salaris is echt een fractie van wat ze eerder kregen. En dus de winkeliers hebben wel eten, maar raken het niet kwijt", aldus André.

"Ook brandstof is veel duurder. Mensen die eerder met de brommer of tuktuk naar het werk gingen, moeten nu een uur of twee uur fietsen of lopen", zei André. "En als mensen al spaargeld hebben op de bank, dan kunnen ze dat ook niet opnemen. De banken hebben niet genoeg geld, dus er is een maximum van wat mensen wekelijks mogen opnemen. We zien dus ook hele lange rijden bij de banken. Mensen soms dagelijks terug."

Straatbeeld

"Het is opvallen druk in Kabul. Het is niet zo dat iedereen werkloos thuiszit. Er is veel nijverheid, mensen zoals straatverkopers, schoenmakers en schoenpoetsers. Maar als je hen vraagt hoe de zaken gaan, dan vertellen ze allemaal hetzelfde: dat ze nauwelijks klanten hebben en veel minder verdienen. Maar ze proberen het natuurlijk wel", vertelt André.

"Het straatbeeld is heel anders in dorpen. We waren in een dorp ongeveer twee uur rijden van Kabul. Daar zagen we een lange rij tuktuks staan die nu nergens heengaan. We horen ook van boeren dat ze nu veel moeilijker de markten kunnen bereiken om hun gewassen te verkopen vanwege die dure brandstof."

Ondervoed

"De noodhulp van het Wereldvoedselprogramma loopt in beperkte mate. De rij van mensen die niet op de lijst staan, is mogelijk veel langer dan de mensen die het wel mogen ophalen. Het is echt noodhulp om ondervoeding en hongerdood te voorkomen. We hebben ook een gezin ontmoet dat net niet arm genoeg is. Ze kunnen nog wel hun eigen bloem kopen, maar ze eten niets anders dan brood. Dus de kinderen en ouders zijn gewoon ondervoed", zegt André.

"Afgelopen weekend werd er weer een groot bedrag aangekondigd dat wordt vrijgegeven door de Wereldbank. Dat geld is voor noodhulp voor het veel, het Wereldvoedselprogramma en Unicef. Het gaat om ongeveer 280 miljoen dollar. Maar het bedrag van bevroren banktegoeden is veel hoger: zo'n 9 miljard dollar. Daar werden salarissen van betaald. En met deze noodhulp worden geen banen gecreëerd. Dus voor de langere termijn is het geen oplossing."

r1jn afghanistan

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie