Buitenland
NOS

Oekraïne laat Russisch gas altijd door: 'Maar boycot nodig om agressie te stoppen'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Oekraïne laat Russisch gas altijd door: 'Maar boycot nodig om agressie te stoppen'

Kiev ziet knarsetandend toe hoe de Europeanen gas blijven kopen van de Russen. Toch zegt Oekraïne dat het nooit de kraan zal dichtdraaien om de doorvoer van Russisch gas naar Europa te stoppen. Verslaggever Wessel de Jong sprak Svitlana Zalisjtsjoek, buitenlandadviseur van het Oekraïense staatsolie- en gasbedrijf Naftogaz.

"Sinds de bezetting van de Krim in 2014 en het begin van de oorlog in de Donbas kopen wij geen kubieke meter gas meer van de Russen. We kopen gas in Europa en krijgen het onder andere via Polen en Slowakije", zegt Zalisjtsjoek. "De Russen zeiden: jullie gaan meer betalen of je krijgt niks meer. Wij zeiden: dit is niet eerlijk, want jullie vragen veel meer dan de marktprijs. Dus laat maar."

"Daarom is onze regering gestopt met het Russische gas, vanwege de energieveiligheid. Maar dat Europese gas is niet voor niks. Dus er moest flink bezuinigd worden, maar liefst 40 procent", vertelt Zalisjtsjoek. En dat is behoorlijk wat meer dan die 15 procent waar we nu in Europa tegenaan hikken.

Pompen minder, verdienen meer

Maar de Oekraïners zijn nog wel doorvoerland. Dat vinden de Russen ook belangrijk. "De belangrijkste doorvoerleidingen blijven onaangeroerd", aldus Zalisjtsjoek. "Sterker nog, de Russen hebben ze speciaal gemarkeerd aan het begin van de oorlog, zodat ze niet gebombardeerd worden. Ze hebben het geld namelijk nodig."

"Ze pompen minder door, maar verdienen meer. Om hun oorlog te financieren creëert Rusland een kunstmatig tekort waardoor Europa zich nu kwetsbaar voelt", dat is volgens Zalisjtsjoek kort samengevat de huidige energiesituatie in Europa, dat nu door de Russen onder druk wordt gezet vanwege de steun aan Oekraïne met wapens.

'Jullie zijn gewaarschuwd'

Europa kan niet zeggen dat het niet gewaarschuwd is, volgens de buitenlandadviseur. "De Oekraïners hebben uitvoerig verteld wat hen is overkomen. We hebben het gezegd: dit gaat jullie ook gebeuren als je iets doet wat de Russen niet bevalt. Europa wilde niet luisteren omdat Rusland werd beschouwd als betrouwbare partner."

"Wij gaan het gas niet afsluiten", verzekert Zalisjtsjoek. "De Europanen moeten zelf tot de conclusie dat een volledige gasboycot nodig is om de Russische agressie te stoppen. Dat vereist dat Europa helemaal afziet van Russisch gas."

r1jn oekraine

Ster advertentie
Ster advertentie