Buitenland
NOS

Saaie verkiezingen in Rusland, team Navalny roept op tot 'stil protest'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Saaie verkiezingen in Rusland, team Navalny roept op tot 'stil protest'

In Rusland zijn de presidentsverkiezingen begonnen. Tot en met zondag kunnen Russen hun stem uitbrengen. Spannend zal het niet worden, want Poetin zal, als er niks geks gebeurt, gewoon aanblijven als president. Hubert Smeets van kennisplatform RAAM; over Rusland, Belarus en Oekraïne blikt vooruit op dit weekend in het NOS Radio 1 Journaal.

Protest

Hoewel het dus niet spannend wordt, wordt er met belangstelling naar de verkiezingen gekeken, zeker nu het team van de overleden oppositieleider Navalny de Russen heeft opgeroepen om zondag allemaal tegelijk om 12:00 te gaan stemmen; uit protest tegen het regime.

Het is heel moeilijk te voorspellen hoe dat gaat lopen, ik ben niet erg optimistisch", aldus Smeets. "Het vergt nogal wat moed om op hetzelfde moment te gaan stemmen. Maar dat dacht ik ook bij het overlijden van Navalny, en toen gingen er ook ontzettend veel mensen de straat op."

Niet verbieden

Het team van Navalny probeert altijd de randen op te zoeken van wat kan, vertelt Smeets. "Op dit moment kan je niet demonstreren in Rusland, dan word je al opgepakt. Maar in de rij gaan staan om te stemmen, kun je natuurlijk niet verbieden. Het idee is vrij briljant. Maar het Openbaar Ministerie in Rusland is tot alles in staat."

Die strijd gaat tussen de drie kandidaten die naast Poetin (71) op het stembiljet staan, vertegenwoordigers van politieke partijen die loyaal zijn aan het Kremlin en in het parlement van harte de door de zittende macht geïnitieerde wetsontwerpen steunen. Alle drie staan ze achter de 'speciale militaire operatie' in Oekraïne en komen daarom voor op diverse westerse sanctielijsten. Als ze al ergens kritiek op laten horen, dan in ieder geval niet op Poetin.

Vooruitblik op de verkiezingen die Poetin waarschijnlijk weer 'wint'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie